24 Νοέμβριος 2015, 08:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2015, 07:46

Έρχονται σήμερα τα πρώτα δύο δισ.

  • Έρχονται σήμερα τα πρώτα δύο δισ.

Την τελική έγκριση για να εκταμιευθεί σήμερα η δανειακή υποδόση των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας έδωσε χθες, όπως αναμενόταν, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στα περίφημα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία φαίνεται ότι τελικά θα χρειαστούν μόνο τα 6 δισ. ευρώ περίπου, αποφασίστηκε ότι θα αποδεσμευθούν μόλις η ελληνική πλευρά οριστικοποιήσει τις ακριβείς πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και αφού προηγουμένως η Κομισιόν επιβεβαιώσει ότι τηρούνται οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις αστυνομοκρατούμενες Βρυξέλλες πως η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ κατέστη εφικτή μετά την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ένα θέμα που συνδέεται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν υλοποιήθηκε και μετατέθηκε για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με την έγκριση των δανειστών μας. Πρόκειται για την κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων που έχουν απομείνει και η οποία, βάσει μνημονίου, έπρεπε να γίνει ως το τέλος Οκτωβρίου. Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία πρόοδο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.