23 Νοέμβριος 2015, 18:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2015, 17:11

Καταγγελίες για διακοπές ρεύματος για 300 ευρώ – «Πολιτικό σαμποτάζ» λέει η κυβέρνηση

  • Καταγγελίες για διακοπές ρεύματος για 300 ευρώ – «Πολιτικό σαμποτάζ» λέει η κυβέρνηση
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Άλκης Κωνσταντινίδης)

Αν και η οδηγία που έχει δοθεί είναι να μην υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστούν κάτω από 1.000 ευρώ, το υπουργείο Ενέργειας διερευνά καταγγελίες που έχουν γίνει και σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ έχει κατεβάσει διακόπτες για χρέη 300 ευρώ!

Πηγές του υπουργείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «πολιτικού σαμποτάζ» τονίζοντας ότι «αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας».

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και, ως ένα βαθμό, αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Αυτό που θεωρείται βέβαιο, πάντως, είναι η κατάργηση της έκπτωσης του 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια, και αμέσως μετά η έναρξη συζητήσεων με τους μεγάλους καταναλωτές για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται, λένε στο υπουργείο, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (51%),  με συμμετοχή κατά 49% της ΔΕΗ. Από την πλευρά των δανειστών, έχει τεθεί επίσης η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ενδεχομένως από τους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ, πρόταση με την οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.