23 Νοέμβριος 2015, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2015, 16:25

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ποντιακών σωματείων Δράμας (φωτο, βίντεο)

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ποντιακών σωματείων Δράμας (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: Γ. Νάτσης)
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ποντιακών σωματείων Δράμας (φωτο, βίντεο)
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ποντιακών σωματείων Δράμας (φωτο, βίντεο)

Με την επίδοση ψηφίσματος στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με κεντρικό ομιλητή τον Θεοφάνη Μαλκίδη, που οργάνωσαν ποντιακά σωματεία το απόγευμα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου 2015 στην κεντρική πλατεία της Δράμας.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, διοργανώθηκε ως αντίδραση στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Δεκάδες σωματεία έδωσαν το παρών φωνάζοντας συνθήματα κατά της απάλειψης της μνήμης και της απόπειρας διαγραφής ενός σημαντικού κεφαλαίου της ιστορίας του ελληνισμού.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, που αξιώνει αποπομπή Φίλη και δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης για τις απόψεις του, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου ήταν απάνθρωπα. Οφείλουμε να τιμούμε και να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Γιατί όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια κοινή παράμετρος μπορεί να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από πού έρχονται, έχουν ξεχάσει την ιστορία τους».

Στην ομιλία που εκφώνησε ο Θεοφάνης Μαλκίδης αναφέρθηκε στα... εξαπτέρυγα των αρνητών. Παραθέτουμε απόσπασμα:

«Αφού σιώπησαν όταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών κατέθεταν στεφάνι στον Κεμάλ, αφού υπονόμευσαν με κάθε τρόπο την ιερή υπόθεση της Γενοκτονίας, αφού κατηγόρησαν ανθρώπους με ανώνυμες επιστολές και άρθρα, αφού θήτευσαν ως ειδικοί σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία "συμβουλεύοντας", τώρα υπερασπίζονται τους αρνητές της Γενοκτονίας και με εμετικό τρόπο εξυμνούν τον τωρινό τους αρχηγό. Πάντα βεβαίως εκ του ασφαλούς και εκ των υστέρων, αφού γνωρίζουν καλά τη "δουλειά". Κατόπιν εορτής, πλασάρονται για να πάρουν ακόμη μία θέση.

»Η αλήθεια είναι ότι τα εξαπτέρυγα των αρνητών υπονομεύουν και εχθρεύονται κάθε προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Εσχάτως για να λάβουν καλύτερο πόστο και για να έχουν καλή αντιμετώπιση από το νέο καθεστώς υπερασπίζονται την άρνηση, ενώ γνωρίζοντας ως γυρολόγοι τόσα χρόνια την υπόθεση, υμνούν τον εχθρικό (τωρινό) αρχηγό τους για τη στάση του έναντι του Κεμάλ.

»Η νίκη όμως στο ιερό ζήτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας είναι δική μας, αφού η δική μας προσπάθεια είναι αυτή που απέτρεψε τα σχεδιαζόμενα και ανέδειξε το θέμα διεθνώς όταν τα εξαπτέρυγα σιωπούσαν ιδιοτελώς. Εμείς ούτε σιωπήσαμε ούτε φοβηθήκαμε το φασισμό των υπονομευτών και των αρνητών. Ούτε βεβαίως τώρα θα φοβηθούμε. Έχουμε μαζί μας τον Θεό, τους συναγωνιστές και συναθλητές μας, και τις ψυχές των προγόνων μας».

Φωτογραφίες, βίντεο (δείτε παρακάτω): Γιώργος Νάτσης για το dramania.gr

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2015
18:00
Τα Ποντιακά Σωματεία νομού Δράμας διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις υβριστικές...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2015
18:00
Τα ποντιακά σωματεία νομού Δράμας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 20...