23 Νοέμβριος 2015, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2015, 13:49

Ο τρόμος καλά κρατεί στις Βρυξέλλες – Άφαντος ακόμα ο κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι

  • Ο τρόμος καλά κρατεί στις Βρυξέλλες – Άφαντος ακόμα ο κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι
    Στρατιώτες περιπολούν στη λεωφόρο Rue des Bouchers, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Stephanie Lécocq)

Ελεύθεροι πολιορκημένοι παραμένουν για τρίτη μέρα οι κάτοικοι των Βρυξελλών, καθώς η πόλη βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού, με το μετρό να μη λειτουργεί και τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες να παραμένουν κλειστά. Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 16 υπόπτων, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον κύριο ύποπτο για τα πλήγματα στο Παρίσι που διαφεύγει αυτή τη στιγμή, τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο θέλει τον Αμπντεσλάμ να παραβιάζει τον αστυνομικό κλοιό κοντά στη Λιέγη οδηγώντας ένα πολυτελές αυτοκίνητο. Επισήμως πάντως η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «δεν εντοπίστηκε» σε καμία από τις 19 εφόδους που πραγματοποίησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.


Μία από τις πολλές άδειες τάξεις στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Laurent Dubrule)

Στη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις κοινότητες Μολενμπέκ και Σερμπέκ, όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις, η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Διακρίνονταν μερικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ταξί, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ οι περαστικοί ήταν ελάχιστοι.

Ο στρατός και η αστυνομία παρέμειναν σε επιφυλακή σε στρατηγικά σημεία, όπως η Γκραν-Πλας των Βρυξελλών, η κατοικία του πρωθυπουργού, το γραφείο του.

Πάντως ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν δήλωσε στον γαλλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF ότι «η ζωή πρέπει να συνεχιστεί παρά τον ύψιστο αντιτρομοκρατικό συναγερμό», παραδέχθηκε ωστόσο πως το θέμα δεν έχει τελειώσει. «Όλος ο κόσμος ξέρει πως υπάρχει κίνδυνος με τον Αμπντεσλάμ, άρα ναι, είναι σημαντικός στόχος» είπε ο υπουργός, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες.


Όλοι οι σταθμοί μετρό της βελγικής πρωτεύουσας φρουρούνται από στρατιώτες και αστυνομικούς (φωτ.: ΑΠΕ-EPA / Laurent Dubrule)

Το απόγευμα οι βελγικές Αρχές πρόκειται να αξιολογήσουν εκ νέου το επίπεδο του συναγερμού και των μέτρων ασφαλείας.