22 Νοέμβριος 2015, 13:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2015, 13:16

Για δεύτερη ημέρα σε ύψιστο συναγερμό οι Βρυξέλλες

  • Για δεύτερη ημέρα σε ύψιστο συναγερμό οι Βρυξέλλες
    (Φωτ.: ΕΡΑ/Stephanie Lecocq)

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού παραμένουν οι Βρυξέλλες, με το μετρό και τα καταστήματα κλειστά και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη βελγική πρωτεύουσα για το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης με αυτής του Παρισιού.

Μπροστά σε μια «επικείμενη» απειλή, η κυβέρνηση του Βελγίου ανέβασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο 4 για την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο της πόλης και τη φλαμανδική συνοικία Βιλβόρντε, απ’ όπου προέρχονται πολλοί νέοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως ανακοίνωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».


Κατεβασμένα ρολά σε σταθμούς του μετρό στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΕΡΑ/Stephanie Lecocq)

Εξάλλου κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό τουλάχιστον ως σήμερα το απόγευμα, οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τις αρχές. Σήμερα ο Μισέλ αναμένεται να προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα περισσότερα μουσεία παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ ακυρώθηκαν αθλητικοί αγώνες και πορείες, γεγονός που έκανε τις Βρυξέλλες να μοιάζουν με νεκρή πόλη. Επίσης, έπειτα από σύσταση του δημάρχου των Βρυξελλών, κλειστά παρέμειναν και τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ.

Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι ύποπτος ότι διαδραμάτισε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.