20 Νοέμβριος 2015, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2015, 19:41

Λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Ακιντζί

  • Λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Ακιντζί
    (Φωτ. αρχείου: EPA/Κάτια Χριστοδούλου)

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ο επικεφαλής των κατεχομένων στην Κύπρο ανεβάζει τους τόνους και υποστηρίζει ότι βασική προϋπόθεση για να λυθεί το Κυπριακό είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι μειοψηφία!

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, που βλέπει λύση  του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεν πρόοδος αλλά «απομένει δρόμος να διανύσουμε ακόμα».

Από τη μεριά του σε συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι στην ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να είναι μειοψηφία.

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ομοσπονδία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία και εμείς την μειοψηφία. Σε περίπτωση δε που εμείς προτείνουμε την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας με δυο ανεξάρτητα κράτη, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση», είπε.

Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο, κατέληξε, είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα.