20 Νοέμβριος 2015, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2015, 18:45

Θα… σκανάρουν και εντός Σένγκεν τους Ευρωπαίους πολίτες

  • Θα… σκανάρουν και εντός Σένγκεν τους Ευρωπαίους πολίτες
    Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Το πρώτο βήμα για την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της Ευρώπης εντός της ζώνης Σένγκεν, έκαναν οι «28»  κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί μπορεί στην απόφαση να μην μιλούν για τη δημιουργία  «εσωτερικών συνόρων» αφού κάτι τέτοιο θα ήταν άμεση κατάργηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά για την ανάγκη  «ευφυών σύνορων» που όμως θα σκανάρουν και τους Ευρωπαίους πολίτες!

Αυτό στην πράξη σημαίνει αυξημένο έλεγχο και ταυτοποίηση ταξιδιωτών στην Ευρώπη με τη λήψη της εικόνας της ίριδας, τα δακτυλικά αποτυπώματα, την εικόνα προσώπου, τον ηλεκτρονικό έλεγχο της αυθεντικότητας των ταξιδιωτικών εγγραφών αλλά και τον αυτόματο υπολογισμό της επιτρεπόμενης παραμονής ταξιδιωτών από τρίτες χώρες στην Ευρώπη.

Έλεγχος θα γίνεται και για τους Ευρωπαίους πολίτες εάν κριθεί αναγκαίο για λόγους ασφαλείας!

Οι «28» συνεδρίασαν μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στην τρομοκρατική απειλή.

Έτσι αποφάσισαν για την αποτροπή μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων να δράσουν άμεσα για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της καλύτερης συνεργασίας των εθνικών αστυνομικών, αντιτρομοκρατικών και δικαστικών αρχών, στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) και στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα ακόμα και για τους ευρωπαίους πολίτες που είναι κάτοικοι των 26 κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.