20 Νοέμβριος 2015, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2015, 12:50

Άρχισαν εκσκαφές για την ανεύρεση αγνοουμένων στην Κερύνεια

  • Χώρους ταφής αγνοουμένων υπέδειξε 95χρονη Τουρκοκύπρια λίγο πριν πεθάνει
    Αγώνα δρόμου κάνουν ερευνητές στην Κύπρο για να ταυτοποιήσουν τα οστά των αγνοουμένων (φωτ.: ΕΡΑ / Katia Christodoulou)

Με την ελπίδα να δώσει απαντήσεις σε όσους περισσότερους συγγενείς αγνοουμένων στην Κύπρο είναι δυνατό, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) ξεκίνησε νέες εκσκαφές στον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας, έχοντας στη διάθεσή της τα αποτελέσματα έρευνας Αργεντινού επιστήμονα που σάρωσε το έδαφος με ειδικό ραντάρ σε εννέα σημεία στα Κατεχόμενα.

Ο επιστήμονας που ανήκει στην Ομάδα Δικανικής Ανθρωπολογίας Αργεντινής (EAAF) είχε προσκληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ΔΕΑ στην Κύπρο προκειμένου να σαρώσει περιοχές στα Κατεχόμενα με το ειδικό ραντάρ σάρωσης εδάφους (Ground Penetrating Radar) που χρησιμοποιείται στην Αργεντινή.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος το συγκεκριμένο ραντάρ μπορεί να εντοπίσει διαταραχές και οτιδήποτε «ύποπτο» εντός του εδάφους. Από την έρευνα του Αργεντινού προέκυψε ότι στους οκτώ από τους εννέα χώρους που υποδείχθηκαν στα Κατεχόμενα είναι αναγκαίο να γίνουν εκσκαφές.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στο Βοτανικό Κήπο στην Κερύνεια, στο Τρίκωμο και στο Κιόνελλι.


Ερευνητές της ΔΕΑ εξετάζουν οστά (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Katia Christodoulou)

Την ίδια στιγμή η Κύπρος κάλεσε την Τουρκία να ανταποκριθεί στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμβάλλοντας με απτό τρόπο στο έργο της ΔΕΑ και παρέχοντας την αναγκαία συνδρομή για την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων.

«Συγκεκριμένα, αναμένουμε από την Τουρκία να παράσχει πρόσβαση στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, σε αρχεία του τουρκικού στρατού, καθώς επίσης και να παράσχει πληροφορίες για σκόπιμες μετακινήσεις οστών από μαζικούς τάφους, όπως και πληροφορίες που αφορούν άλλους χώρους ταφής αγνοουμένων στα Κατεχόμενα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας.