20 Νοέμβριος 2015, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2015, 11:49

Ο σεισμός μετακίνησε 36 εκατοστά τη Λευκάδα!

  • Ο σεισμός μετακίνησε 36 εκατοστά τη Λευκάδα!
    Η κατεστραμμένη εκκλησία στο Αθάνι της Λευκάδας (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Vardi Viv)

Έκπληξη έχει προκαλέσει η είδηση ότι από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 βαθμών Ρίχτερ που συγκλόνισε την Λευκάδα πριν από λίγα 24ωρα, το νησί μετακινήθηκε 36 εκατοστά προς τα νότια! Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιο Γκανά, ο οποίος μίλησε σχετικά στην εφημερίδα Έθνος.

Όπως προκύπτει από την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος-ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι «λογική» μια τέτοια εξέλιξη με δεδομένο το μέγεθος του σεισμού. Εξάλλου «ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά από τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014».

Η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα συνεχίζεται και δύο ακόμα δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 4 βαθμών Ρίχτερ, ταρακούνησαν το νησί από τις 5 τα ξημερώματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 20 μετασεισμοί. Ο σεισμός των 4,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:12 και είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 7 χιλιόμετρα δυτικά του Φισκάρδου. 

Και όλα αυτά ενώ μόλις χθες η Λευκάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Είκοσι εννέα σπίτια και 13 δημόσια κτήρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατοίκητα στο νησί μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ δεκάδες σπίτια και κτήρια έχουν υποστεί ζημιές.