20 Νοέμβριος 2015, 10:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2015, 01:37

Κούρεψαν κατά 50% το φόρο στο κρασί

  • Κούρεψαν κατά 50% το φόρο στο κρασί

«Κούρεμα» 50% στο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα επιβληθεί τελικά στο κρασί αναγκάστηκε να αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο τραπέζι παραμένουν τα σχέδια φορολογησης για άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι, στην περίπτωση που οι δανειστές θέσουν θέμα μη επίτευξης των αναγκαίων εσόδων.

Σύμφωνα με τροποποίηση που επέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη διάταξη για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, το ποσό του φόρου αυτού δεν θα είναι τελικά 40 ευρώ αλλά 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο παραγόμενου ή εισαγόμενου κρασιού, οπότε η επιβάρυνση για μία φιάλη κρασιού των ¾ του λίτρου (των 750 ml) «πέφτει» από τα 0,30 ευρώ στα 0,15 ευρώ.

Ο φόρος δεν θα επιβάλλεται στις ποσότητες που εξάγονται στις διεθνείς αγορές, αλλά μόνο στις ποσότητες που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας

Αφορά δηλαδή στα ελληνικά κρασιά και τα εισαγόμενα.

Επίσης από το φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.