19 Νοέμβριος 2015, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2015, 19:33

Γιούνκερ: Το ISIS νούμερο ένα κίνδυνος για την Ευρώπη

  • Γιούνκερ: Το ISIS νούμερο ένα κίνδυνος για την Ευρώπη
    (Φωτ.: EPA/Patrick Seeger)

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την Ευρώπη, τόνισε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμησή του.

Ερωτηθείς για το μέλλον που θα πρέπει να επιφυλαχθεί στον Άσαντ, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα ήταν εξίσου λάθος να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να υπάρξει λύση με τον Άσαντ, καθώς και ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς αυτόν.

Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και κατά πόσο ο πρόεδρος Πούτιν έχει γίνει εκ νέου σύμμαχος της ΕΕ, ανέφερε: «Ο Πούτιν είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας και δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την ενισχυμένη συμμετοχή της Ρωσίας».

Σχετικά με το αν το Βέλγιο ήταν ο αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για διασυνδέσεις των τρομοκρατών με τις Βρυξέλλες, σημείωσε πως το Βέλγιο ήταν «ένας από αυτούς». Σε επανειλημμένες ερωτήσεις εάν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, τόνισε: «Δεν πρέπει να δίνουμε απλές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα. Υπήρξαν πολεμικές ενέργειες στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Ωστόσο εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο θέμα της προστασίας των πολιτικών ελευθεριών επισημαίνοντας ότι «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε παράλογες άμεσες ενέργειες. Αλλά εμείς θα αντιτάξουμε δύναμη και λογική στην τρομοκρατία. Οι ατομικές ελευθερίες αποτελούν μέρος του τρόπου ζωής μας και οι τρομοκράτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αλλάξουν αυτό».