22 Νοέμβριος 2015, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2015, 13:17

«Σπίτια της καρδιάς»: Φωτογραφική έκθεση-οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες

  • «Σπίτια της καρδιάς»: Φωτογραφική έκθεση-οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες
    Μία από τις φωτογραφίες της Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Σπίτια της καρδιάς»

Μέσα στους τέσσερις τοίχους τους, μέχρι το 1922, ελληνικές οικογένειες έζησαν χαρές και λύπες, έστησαν γιορτές, φιλοξένησαν φίλους, αποχαιρέτησαν συγγενείς. Τα σπίτια των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, στην ανατολική Θράκη, στην Προποντίδα, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, στην ενδοχώρα και στα παράλια της Μικράς Ασίας καθώς και στην Ιωνία μπορούν να «αφηγηθούν» ιστορίες ολόκληρων γενεών.

Αυτά τα σπίτια, σήμερα κάποια κατοικημένα, αποτέλεσαν έμπνευση για την εκπαιδευτικό Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη. Συνολικά ταξίδεψε 11 φορές στη σημερινή Τουρκία, και αποτύπωσε στο φωτογραφικό χαρτί τις προσόψεις και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Από τις 400 φωτογραφίες του αρχείου της, οι 150 θα εκτεθούν στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για μια έκθεση-οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες, που πλαισιώνεται από κατατοπιστικούς χάρτες και κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών.

Όπως λέει η ίδια η φωτογράφος, μέσα από την έρευνά της στοχεύει να «διασώσει», έστω και αποτυπωμένα στο χαρτί, όσο το δυνατό περισσότερα ελληνικά σπίτια. «Τα σπίτια αυτά, αντιπροσωπευτικά δείγματα των τάσεων αρχιτεκτονικής της εποχής, αντιστέκονται ακόμη στη λαίλαπα της ανοικοδόμησης που σαρώνει τις τουρκικές πόλεις, και αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού και της οικουμενικότητας του Ελληνισμού», σημειώνει.

  • Η έκθεση «Σπίτια της καρδιάς» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).
  • Είσοδος Ελεύθερη.
  • Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη 9:00-13:30, Παρασκευή 9:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00.
Gallery