19 Νοέμβριος 2015, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2015, 08:27

Χωρίς… ανάσα η κυβέρνηση

  • Χωρίς… ανάσα η κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Και αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση με την ψήφιση σήμερα τα μεσάνυχτα του νέου επώδυνου πολυνομοσχεδίου θα πάρει ανάσα μάλλον κάνετε λάθος. Και αυτό γιατί άμεσα, ξεκινάει νέος γύρος, ακόμα πιο σκληρών διαπραγματεύσεων για τις περικοπές στις συντάξεις, με στόχο να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 900.000.000 ευρώ τη διετία 2015 - 2016.

Το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει πρόταση στους θεσμούς σήμερα, στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει στις 5 το απόγευμα με τους επικεφαλής τους, ο Γιώργος Κατρούγκαλος οριοθετώντας τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων στα επίπεδα από 70 – 80%, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, δηλαδή σχετικά υψηλότερα από το 55% που έχει θέσει ως όριο η τρόικα.

Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι θεσμοί μπορεί να απορρίψουν την πρόταση Κατρούγκαλου και έτσι ετοιμάζεται εναλλακτικό πλάνο.

Η ελληνική πρόταση, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει αποδεκτή από τα τεχνικά κλιμάκια ως βάση συζήτησης, οριοθετεί το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% για συντάξεις έως 700 ευρώ και έως 70% για υψηλότερες συντάξεις.

Αναφορικά με τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου για την κύρια ασφάλιση προτείνεται να δοθεί το 2016 ως χρόνος προσαρμογής, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο Ενιαίος Φορέας Απονομής Συντάξεων από το 2017 και μετά.

Εκτός από τον σκόπελο του ασφαλιστικού, σκληρές θα είναι οι σημερινές και αυριανές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας για την υστέρηση του προϋπολογισμού, η οποία έφθασε τα 2 δισ. ευρώ στο 10μηνο της φετινής χρονιάς και για τα 2 δισ. ευρώ πρόσθετων μέτρων που πρέπει, βάσει μνημονίου, να βρει η κυβέρνηση για τη διετία 2017-2018. Παράλληλα, πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα αποτελέσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.