18 Νοέμβριος 2015, 21:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2015, 19:30

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κλείνουν 25 χρόνια και γιορτάζουν

  • Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κλείνουν 25 χρόνια και γιορτάζουν

Η αίθουσα θυμίζει τα άδεια δωμάτια νοσοκομείων και παραπηγμάτων, στα οποία τα μέλη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σώζουν με λιγοστά μέσα ανθρώπινες ζωές. Λίγα έπιπλα, ένας βαλιτσάκι με τα βασικά εργαλεία και τριγύρω ερείπια και καταστροφή. Την αίθουσα ζωντανεύουν οι άνθρωποι: οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό της ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι οποίοι έχουν ως αποστολή τους να βοηθήσουν όσους υποφέρουν.

Μια τυπική εικόνα από αυτές που βιώνουν τα μέλη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έχει μεταφερθεί στην αίθουσα «Αποθήκη» της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων.

Εκεί όπου παρουσιάζεται από σήμερα και μέχρι την Κυριακή έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 25 χρόνια του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.

«Η έκθεση φιλοξενείται σε μια αίθουσα που θυμίζει τους χώρους που δουλεύουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα". Μέσα σε ερείπια και σκηνικό καταστροφής βοηθούν ανθρώπους. Εκεί παραπέμπει το κέντρο της αίθουσας, όπου ανάμεσα από χαλάσματα ξεπηδούν κάποια στοιχεία από τις εμπειρίες των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα". Είναι σημαντικό να νιώσεις την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί», εξηγεί στο η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελίνα Δάλλα.

Στους τοίχους της έκθεσης δεσπόζουν πορτρέτα 25 ανθρώπων που έχουν συνδράμει το έργο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» όλα αυτά τα χρόνια. Πορτρέτα αφαιρετικά, όπου κυριαρχούν το πρόσωπο και το χαρακτηριστικό άσπρο μπλουζάκι με το λογότυπο της οργάνωσης. «Φωτογράφισα ανθρώπους που έχουν δώσει χρόνια από τη ζωή τους για τους σκοπούς της οργάνωσης», εξηγεί η φωτογράφος της έκθεσης, Μαριλένα Σταφυλίδου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Στιγμές αλήθειας». «Γιατί ο καθένας έχει τις προσωπικές του στιγμές αλήθειας μέσα στη ζωή του. Και οι 25 αυτοί άνθρωποι μας αφηγούνται μερικές από τις στιγμές αλήθειας που έζησαν με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα"»,

Οι ανθρώπινες ιστορίες των μελών των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ «25 χρόνια χωρίς σύνορα-The Untold Stories» του Γιάννη Μαυρογένη. Στιγμιότυπα του ντοκιμαντέρ προβάλλονται σε οθόνη στην είσοδο της έκθεσης, ενώ το σύνολο του ντοκιμαντέρ θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο Αεριοφυλάκιο 1 της Τεχνόπολης.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» φιλοξενούνται στην Τεχνόπολη και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.