18 Νοέμβριος 2015, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2015, 18:52

Με non paper οι απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια

  • Με non paper οι απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια

Κυβερνητικές πηγές απαντούν με  non paper στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά τη συμφωνία με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια.

Μέχρι τη διαπραγμάτευση ο νόμος Κατσέλη επέτρεπε σε δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές τους, να καταφύγουν σε δικαστικό διακανονισμό για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Το δικαστήριο υπολόγιζε στον διακανονισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον ο δανειολήπτης το επιθυμούσε μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του. Πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις ο δανειολήπτης έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων εφόσον επιθυμούσε να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.

Παράλληλα ίσχυε απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015. ΟΙ δανειστές πίεζαν εξαρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία. Ο κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν άμεσος.

Σχετική δέσμευση είχε αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση ΝΔ– ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε πέρσι τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με τη νέα συμφωνία, όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις.

Από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 230.000), που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη περίπου 58.000, (το 25% του συνόλου) προστατεύονται πλήρως, εφόσον:

  • Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ
  • Το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

Επι πλέον, περίπου 81.000 (το 35% του συνόλου) προστατεύονται εφόσον:

  • Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ.
  • Το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.
  • Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του. Αυτό είναι μιας μορφής «κούρεμα» του δανείου.