19 Νοέμβριος 2015, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2015, 18:40

Η ιστορία και το σήμερα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε ένα πολυτελές λεύκωμα

  • Η ιστορία και το σήμερα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη σε ένα πολυτελές λεύκωμα
    Η Καμάρα Πυλαίας

Σε ένα πολυτελές λεύκωμα 320 σελίδων αποτυπώνεται φωτογραφικά η ιστορία αλλά και το σήμερα του καλλικρατικού Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που αποτελείται από τους καποδιστριακούς Δήμους Πυλαίας, Πανοράματος και Χορτιάτη.

Το λεύκωμα είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Δήμου, ώστε να γίνει κτήμα όλων.

Όπως είπε στο pontos-news.gr o δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, πρόκειται για μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι σημερινοί κάτοικοι του δήμου τον τόπο τους, να καταγραφούν τα πλεονεκτήματά του και να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

«Θέλουμε, για παράδειγμα, ένας μαθητής από το Φίλυρο να γνωρίσει την Πυλαία που βρίσκεται στην άλλη άκρη του δήμου μας. Πρόκειται για ιστορική αποτύπωση της διαδρομής του δήμου μας στο πέρασμα των αιώνων αλλά και για μια περιγραφή της σημερινής εικόνας του ως δήμου δυναμικού, αναπτυσσόμενου και κοσμοπολίτικου, ο οποίος συνδυάζει βουνό και θάλασσα», τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Από ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής, που ανακαλύφθηκαν σε περιοχή της Πυλαίας, αρχίζει να ξετυλίγεται η ιστορία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη στο λεύκωμα.

Όπως μας λέει ο Ιγν. Καϊτεζίδης, γίνεται αναφορά στη βυζαντινή μονή της Παναγίας της Χορταΐτισσας στις πηγές του Χορτιάτη, από τις οποίες για αιώνες ξεδιψούσε ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, στα ασβεστοκάμινα του Ασβεστοχωρίου, στο πρώην σανατόριο για φυματικούς στην Εξοχή που σήμερα μετατράπηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στην πρώην κοινότητα Αρσακλή (το κοσμοπολίτικο Πανόραμα), στην εγκατάσταση των πρώτων Ποντίων στην περιοχή του Φιλύρου, που σήμερα αποτελεί ένα όμορφο προάστιο της Θεσσαλονίκης, και φυσικά στο γεγονός του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη το 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.


Το Μνημείο Ποντίων στο Πανόραμα

Πολλές οι αναφορές στο λεύκωμα και στο σήμερα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Παρουσιάζεται π.χ. μεταξύ άλλων, το πανέμορφο, μέσα στο δάσος, θέατρο Αμαδρυάς και το υπερσύγχρονο και ιδιαίτερα φιλικό στο περιβάλλον Γυμνάσιο-Λύκειο Ασβεστοχωρίου.

Το λεύκωμα του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη δεν θα πωλείται· θα διανεμηθεί σε σχολεία και βιβλιοθήκες και θα δίνεται σε περιπτώσεις εθιμοτυπίας. Όπως λέει στο pontos-news.gr ο Ιγν. Καϊτεζίδης, ήδη το πρώτο τεύχος του δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή. «Το λεύκωμα είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, ώστε να γίνει κτήμα όλων μας», ανέφερε ο δήμαρχος.

Το λεύκωμα εκδόθηκε σε 2.500 αντίτυπα, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, και το συνολικό κόστος έκδοσής του έφτασε τα 60.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καλύφθηκε από πόρους του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Gallery