18 Νοέμβριος 2015, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2015, 23:16

Αρκετή συμπάθεια και... ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Νταβούτογλου

  • Αρκετή συμπάθεια και... ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Νταβούτογλου
    (Φωτ.: EPA / STR)

Λίγες ώρες μετά την από κοινού παρακολούθηση του φιλικού αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, που ήρθε... βολικά ισόπαλος 0-0, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Είχαν πολλά καλά λόγια να πουν ο ένας για τον άλλον, αλλά χωρίς να διευκρινίσουν εάν η Τουρκία αποδέχτηκε το ελληνικό αίτημα για τη δημιουργία hot spots (όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων) στο έδαφός της.

Αντίθετα, έγινε γνωστό το... γερμανικό σχέδιο ώστε οι Τούρκοι να βάλουν πόδι, εκτός από τα Βαλκάνια, και στο Αιγαίο.

Όπως έκανε γνωστό ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπάρχει πρόταση για τριμερείς συνομιλίες Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας με μενού το προσφυγικό, όπου οι θέσεις της Μέρκελ μόνο υπέρ της χώρας μας δεν είναι.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στην Τουρκία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας –που κάλεσε στη Σύμη τον Νταβούτογλου για διακοπές– υποστήριξε ότι θα γίνει το τέμενος στην Αθήνα.

Ερωτηματικά προκαλεί και η τοποθέτηση περί συνεργασίας των ακτοφυλακών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς να γίνεται γνωστό εάν θα πρόκειται για κοινές περιπολίες.

Εντύπωση προκάλεσε και η θέση Τσίπρα ότι η Τουρκία είναι θύμα της προσφυγικής κρίσης, όταν η Άγκυρα αγόραζε και αγοράζει το μισό πετρέλαιο που διακινεί το Ισλαμικό Κράτος.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αχμέτ Νταβούτογλου καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας όσον αφορά τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια... Σύντομα θα φτιάξουμε και σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολη-Αθήνα. Θα είναι προς όφελος της ευημερίας των λαών μας να εκμεταλλευτούμε σωστά τον τουρισμό».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και πρόσθεσε: «Στη Συρία υπάρχει καθεστώς βίας. Αν δεν υπήρχε αυτό, οι Σύροι δεν θα εγκατέλειπαν την πατρίδα τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας. Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Ωστόσο όλοι έχουν εναποθέσει στις δικές μας πλάτες αυτό το βάρος... Όχι, δεν θα το επωμιστούμε εμείς. Εμείς είμαστε θύματα, όπως και οι πρόσφυγες. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τις ακτοφυλακές μας ώστε να βοηθήσουμε αυτή την τραγωδία. Έχουμε πρόταση να συνομιλήσουμε και με τη Μέρκελ για το θέμα αυτό». Ο Νταβούτογλου κατέληξε λέγοντας ότι θέλει να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό πρόβλημα, που δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπάρχουν κοινά συμφέροντα αλλά και ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητιούνται». Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα βήματα συντονισμού και συνεννόησης για να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία, αλλά η λύση θα πρέπει να είναι εντός αποφάσεων ΟΗΕ και ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς τρίτους εγγυητές».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ζήτησε να βρεθούν λύσεις με ασφάλεια.

Το πρωί ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, «αναντικατάστατο θεματοφύλακα της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ορθοδοξίας», όπως είπε.


Από την επίσκεψη στο Φανάρι (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Απευθυνόμενος προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε μεταξύ άλλων τους λόγους για τους οποίους έκανε το ταξίδι στην Τουρκία αναδεικνύοντας ιδιαιτέρως την «επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, διαλόγου για την ανάδειξη της καλής γειτονίας ανάμεσα στους δύο λαούς».

Ανέδειξε ιδιαίτερα «ένα πρόβλημα που μας συντρίβει και αφορά το γεγονός ότι στα νερά του Αιγαίου έχουμε καθημερινά την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ιδίως μικρών παιδιών που πνίγονται».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αρωγή και τις προσευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ταχεία επίλυση αυτού του προβλήματος.