18 Νοέμβριος 2015, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοέμβριος 2015, 16:06

Οι... ενοχές Τσακαλώτου για τα κόκκινα δάνεια

  • Ευκλείδης Τσακαλώτος: Για το 2016 πάει το Ασφαλιστικό

Όσο και αν πίεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα κόκκινα δάνεια, δεν πήραν τις απαντήσεις που περίμεναν ώστε να βγουν να τις υποστηρίξουν στους πολίτες εκείνους στους οποίους είχαν υποσχεθεί ότι κανένα σπίτι δεν θα περάσει... σε χέρια τραπεζίτη.

«Είναι από τις ρυθμίσεις για τις οποίες δεν νιώθω ενοχές», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και το φάρμακο, η κυβέρνηση έκανε τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις. Για άλλες, πάντως, ρυθμίσεις παραδέχθηκε πως... ίσως έχει ενοχές. 

Μέχρι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης  ρώτησε πώς ακριβώς θα γίνεται το «κούρεμα» του δανείου, για να πάρει την απάντηση ότι εφόσον κάποιος προσφύγει στο Δικαστήριο, η τελική αξία και η δόση του δανείου του θα υπολογιστεί με βάση την εμπορική του αξία σήμερα, την οποία θα ορίσει ο εκτιμητής του δικαστηρίου.

Διαφωνίες υπήρξαν και για  τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια, αλλά και το θέμα ρευστοποίησης που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μην γίνεται, ώστε να μην καταλήξουν τα κόκκινα δάνεια σε hedge funds.

Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν όμως και για το φόρο στο κρασί. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου μπήκε φουρκισμένος στην αίθουσα, έχοντας εισπράξει την μήνιν των οινοπαραγωγών. Έθεσε θέμα μη επιβάρυνσης στα κρασιά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχώριο προϊόν, η παραγωγή του οποίου θα πληγεί.