17 Νοέμβριος 2015, 23:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2015, 23:50

Ενώπιον συντονισμένης επίθεσης βρέθηκε το Ανόβερο

  • Ενώπιον συντονισμένης επίθεσης βρέθηκε το Ανόβερο
    (Φωτ.: EPA/Philipp Von Ditfurth)

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά σημεία του Ανόβερου, με την αστυνομία να ζητά από τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και το μετρό να μην σταματά σε κάποιους σταθμούς. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, ενώ διεξάγονται έλεγχοι σε πεζούς και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όλα ξεκίνησαν με την ακύρωση του φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Γερμανίας και Ολλανδίας και την εκκένωση του σταδίου HDI-Arena, όπου θα διεξαγόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο στάδιο είχε ήδη φθάσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να παρακολουθήσει τον αγώνα μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και μέλη της κυβέρνησής της, σε μια συμβολική κίνηση κατά της τρομοκρατίας και προκειμένου να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στην Γαλλία και κατά της τρομοκρατίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η εκκένωση του TUI-Arena στο Ανόβερο, όπου θα έδινε συναυλία το συγκρότημα «Soehne Mannheims.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Ανόβερου Φόλκερ Κλούβε, ειδοποιήθηκαν όλοι οι διοργανωτές συναυλιών στην πόλη και τους συνεστήθη να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες για το βράδυ της Τρίτης, εκδηλώσεις.

Η εφημερίδα Syker Kreiszeitung της περιοχής του Ανόβερου μετέδωσε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι κοντά στο στάδιο εντοπίστηκε ένα «ύποπτο» πρόσωπο, γνωστό στις αρχές. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που αρχικά δεν επιβεβαιώνονταν, οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν ασθενοφόρο στο οποίο βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες.

Ειδησεογραφικά δίκτυα αναφέρονταν και σε ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ανόβερου, η λειτουργία του οποίου διεκόπη μερικώς.

«Η ασφάλεια έχει πάντα προτεραιότητα. Είναι ένας φόβος που έχει πάντα κανείς. Εμπιστεύομαι την αστυνομία ότι έλαβε εδώ την σωστή απόφαση. Όταν υπάρχει μια κατάσταση κινδύνου, πρέπει να γίνονται τέτοια βήματα», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Στέφαν Σόστοκ, αναφερόμενος στα περιστατικά.


(Φωτ.: EPA/Philipp Von Ditfurth)

Λίγο αργότερα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε-Μεζιέρ δήλωνε ότι «επρόκειτο για μια πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από πολλές πληροφορίες που λάβαμε για μια πιθανή επίθεση, οι οποίες πριν από τον αγώνα πύκνωσαν πολύ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι δεν σκοπεύει να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση, διότι αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες ή να δυσχεράνουν το έργο των αρχών στο μέλλον.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους διευκρίνισε ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν βρεθεί εκρηκτικά και δεν είχαν γίνει συλλήψεις.