17 Νοέμβριος 2015, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2015, 14:56

4 χρόνια χωρίς ελαφρυντικά στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

  • Ποινική δίωξη στο ζεύγος Παπαντωνίου

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στο ζεύγος Παπαντωνίου. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αποφάσισε την ενοχή του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του έτους 2009 καθώς δεν δήλωσαν το 1,4 εκ. ευρώ που είχαν σε λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Το θέμα βγήκε από την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και το δικαστήριο έκρινε ότι το ζευγάρι δημιούργησε τραστ με τη συνεργασία offshore εταιρείας, το όποιο «λειτούργησε ως μανδύας με στόχο την απόκρυψη του ποσού, ώστε να μην συμπεριληφθεί στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης».

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του καταδικάστηκαν ο καθένας σε φυλάκιση 4 ετών -όπως και πρωτοδίκως- (ποινή εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα) καθώς επίσης και σε αποζημίωση υπέρ του δημόσιου για ηθική βλάβη ύψους 20.000 ευρώ ο καθένας και πρόστιμο άλλων 10.000 ευρώ έκαστος. 

Η έδρα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να αναγνωριστούν στο ζευγάρι τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.