17 Νοέμβριος 2015, 00:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2015, 01:10

Διεθνής Αμνηστία: Άλλο η προσφυγική κρίση κι άλλο η τρομοκρατία

  • Διεθνής Αμνηστία: Άλλο η προσφυγική κρίση κι άλλο η τρομοκρατία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

«Όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, θα έχουμε περισσότερους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως για παράδειγμα, να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της Συρίας στο διεθνές δικαστήριο. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν τον ίδιο κίνδυνο που έζησαν οι άνθρωποι στο Παρίσι, στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του κόσμου» επισημαίνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ευκαιρία στάθηκε η νέα έκθεση της οργάνωσης «Φόβος και Φράχτες: Πώς η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά» σχετικά με τις αποτυχίες και τους κινδύνους από τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Να μην υποκύψουν στην αντιπροσφυγική ρητορική μετά από τις απεχθείς επιθέσεις στο Παρίσι, προτρέπει η Διεθνής Αμνηστία τις κυβερνήσεις, σε ανακοίνωσή της.

«Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε δυο πράγματα: άλλο η απειλή της τρομοκρατίας και άλλο το δράμα των προσφύγων, ώστε να μην στέλνονται οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν πίσω στον κίνδυνο», υπογραμμίζει ο Γιώργος Κοσμόπουλος.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας  καταγράφει τους λεπιδοφόρους φράχτες, τις απωθήσεις, τη βία από τις αρχές και την ανάθεση της ευθύνης σε τρίτες χώρες, που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην  αποκαλούμενη προσφυγική κρίση.

Αυτές οι πολιτικές και οι πρακτικές της Ευρώπης, αναφέρει η οργάνωση, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να έρχονται, αντί να προσφέρουν την προστασία που παρέχει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης όχι μόνο δεν περιορίζει τις αφίξεις αλλά αυτή η λανθασμένη προσέγγιση αναγκάζει τους ανθρώπους να παίρνουν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Η έκθεση περιγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με νέες μαρτυρίες από τα θύματα και τους επιζώντες, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος των φραχτών, και τις αποτρεπτικές πρακτικές στα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με την Τουρκία, την Ισπανία και το Μαρόκο, και στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία, όπου οι φράχτες είναι τώρα ο κανόνας για να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά.

Αναλύει επίσης τους κινδύνους των νέων προτάσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και το Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας και τις προτάσεις γύρω από τις λίστες των Ασφαλών Χωρών, με ρεαλιστικές συστάσεις στις χώρες που επηρεάζονται καθώς και την ΕΕ.

Η έκθεση «Φόβος και Φράχτες», καθώς επίσης και η νέα συνοπτική έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, «Η Ευρωπαϊκή Προσφυγική Κρίση: Μια Ατζέντα για Δράση», που επίσης δημοσιεύεται σήμερα, παραθέτουν λεπτομερείς προτάσεις, καλώντας την ΕΕ και τα μέλη της να κάνουν πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να ανοίξουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θέσεων μετεγκατάστασης, της οικογενειακής επανένωσης, της εισδοχής και έκδοσης θεώρησης με ανθρωπιστικά κριτήρια.