16 Νοέμβριος 2015, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2015, 19:05

Προϋπολογισμός της Βουλής: Μείωση 10% στους βουλευτικούς μισθούς και περικοπές

  • Προϋπολογισμός της Βουλής: Μείωση 10% στους βουλευτικούς μισθούς και περικοπές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Μειωμένος κατά 4 εκατ. ευρώ, περίπου, θα είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2016 αφού θα ανέρχεται στα 136.016.000 ευρώ. Παρά τις μειώσεις και τις περικοπές, ωστόσο, υπολείπονται ακόμα 4,1 εκατ. ευρώ για να ανταποκρίνεται στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε από τον Νίκο Βούτση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 10%. Συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της τάξης του 28% που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, ο μισθός των βουλευτών μειώνεται από τα 5.700 ευρώ που είναι σήμερα στα 5.100 ευρώ.

Στον νέο προϋπολογισμό καταργείται η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών στα θερινά τμήματα, περικόπτεται το επίδομα οργάνωσης των βουλευτικών γραφείων, μειώνεται κατά 20% η δαπάνη για τη μίσθωση βουλευτικών αυτοκινήτων και κατά 13% η δαπάνη για σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Το μόνο που αυξάνεται στον προϋπολογισμό για το 2016 είναι οι δαπάνες για την ανακαίνιση και την αποκατάσταση κτηρίων που ανήκουν στη Βουλή. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να ξενοικιαστούν τα κτήρια που στεγάζουν τώρα τις υπηρεσίες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει επιτευχθεί απόσβεση των δαπανών αυτών.