20 Νοέμβριος 2015, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2015, 19:40

Όταν η ποντιακή παράδοση αγαπά να αυτοσαρκάζεται! (φωτο, βίντεο)

  • Όταν η ποντιακή παράδοση αγαπά να αυτοσαρκάζεται! (φωτο, βίντεο)

Μια παράσταση που όπου κι αν παίχτηκε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, ψυχαγώγησε και διασκέδασε δίνοντας ταυτόχρονα τροφή για σκέψη, πήρε το πράσινο φως από το Δήμο Περιστερίου για να παιχτεί στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ της Άνοιξης. 

Διά στόματος του ίδιου του δημάρχου δόθηκε η δέσμευση. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης ήταν παρών στην παράσταση του έργου Έναν έμπρου - δύο οπίσ’, κι η τσαγάνα... ’ς σο καπίτσ’.

Πέρασαν μέρες από το ανέβασμα του έργου που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ηλίας Υφαντίδης, ήταν όμως τόσο καταιγιστικές οι εξελίξεις που μια τέτοια συνεισφορά στον ποντιακό πολιτισμό ήθελε το χώρο και το χρόνο της.

Πραγματικά η παράσταση αυτή, ακόμα και για τα μάτια ενός μη Πόντιου, ήταν εξαιρετική γιατί είχε μια πολύ καλή ιστορία και ατάκες που σε έκαναν να πέφτεις κάτω από τα γέλια.

Όλη η υπόθεση είναι χτισμένη πάνω σε ένα ζευγάρι που βλέπει διαφορετικά τη σχέση του με τις ρίζες και την ποντιακή παράδοση. Ισορροπώντας άριστα ανάμεσα στη χρήση της ποντιακής διαλέκτου και τα νέα ελληνικά, και με ατάκες φρέσκιες, επίκαιρες και ευθύβολες, ο Ηλίας Υφαντίδης έχει στήσει ένα σύγχρονο έργο γερά θεμελιωμένο στις αρχές της παράδοσης, που θα το ζήλευαν πολλοί. 

Το καλύτερο όμως είναι ότι το κείμενο απογειώνεται από τους ηθοποιούς της θεατρικής ομάδας Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα». Πολύ ή περισσότερο –γιατί λίγο δεν αποδίδει κανείς–, οι ερμηνευτές ανέδειξαν το έργο προσθέτοντας τα δικά τους εκφραστικά μέσα, που σε μερικές περιπτώσεις ήταν πραγματικά σπαρταριστά. Όπως στην περίπτωση του γνώριμού μας από το ταούλ΄ αλλά και την προπονητική του καριέρα Παναγιώτη Κοπαλίδη (όποιος δει την παράσταση θα καταλάβει...). Ή του... μέθυσου και βετεράνου της θεατρικής ομάδας, Γιάννη Συμεωνίδη. Δυνατή και γεμάτη η παρουσία της Άννας Καλαϊτζόγλου σε διπλό ρόλο.

Στιγμές μαγικές χάρισε, όπως άλλωστε πάντα συμβαίνει, η μουσική διά της κεμεντζέ και του ταούλ’ σε ασυνήθιστο ρόλο – αφού προηγήθηκε διάλογος του Ηλία με το κοινό...

Και επειδή τίποτα ποντιακό δεν ολοκληρώνεται δίχως ένα καθαρό ποντιακό τραγούδι (για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους), απολαύστε το «Η μάνα έν’ κρύον νερόν».

Το μήνυμα του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου Θανάση Αθανασιάδη, που φιλοξένησε την παράσταση στο Θέατρο Πολιτών με τη συνεργασία του Δήμου Περιστερίου, ήταν επίκαιρο και ισχυρό. «Ως Πόντιοι που είμαστε ας έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας, γιατί κι εμείς είμαστε πρόσφυγες». Η Ένωση είναι ένας από τους συλλόγους που προσέφεραν σημαντική βοήθεια σε μη κερδοσκοπικά σωματεία τα οποία επιτελούν έργο αρωγής και ζωής.


Επί σκηνής δεσμευόμενος να φέρει την παράσταση στις εκδηλώσεις του Δήμου Περιστερίου, ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης 

Οι συμμετέχοντες στην παράσταση πέραν της καλλιτεχνικής συνεισφοράς τους στην εκδήλωση, φρόντισαν να παροτρύνουν τους θεατές να στηρίξουν την Κιβωτό του Κόσμου συνεισφέροντας κατά δύναμιν στο έργο της. Παρών στην παράσταση και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χάρης Πασβαντίδης, που είπε ότι παρόλο που είχε πάνω από 30 χρόνια να απευθυνθεί σε συνάντηση Ποντίων, η ψυχή και το μυαλό του παραμένουν συνδεδεμένα με τους Ποντίους. 

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ31
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
2015
20:30
Ο Δήμος Περιστερίου και η Ένωση Ποντίων Περιστερίου σας προσκαλεί στη Θεατρική Παράσταση από τη...