17 Νοέμβριος 2015, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2015, 08:36

Με προσφυγική ατζέντα ο Τσίπρας την Τρίτη στην Τουρκία

  • Το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη σκιά των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι, της ευρωπαϊκής 11ης Σεπτεμβρίου, όπως χαρακτηρίστηκε, ο πρωθυπουργός πετά για την Τουρκία με βασικό θέμα στην ατζέντα του τη διαχείριση του προσφυγικού. Πρώτος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της Τρίτης.

Αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο γήπεδο «Başakşehir Fatih Terim», όπου μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα παρακολουθήσουν τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκία-Ελλάδα. Την Τετάρτη στις 08:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Άγκυρα για επίσημες συνομιλίες, στις 12:00, με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση της προσφυγικής κρίσης χωρίς τη συνεννόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Στόχος είναι, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, η ελληνική πλευρά να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό που η Ελλάδα απορρίπτει, όπως έγινε σαφές και κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας, είναι οι κοινές περιπολίες, καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για θέμα που άπτεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και την οικονομική στήριξη για τη φύλαξη των συνόρων που ζητά η Άγκυρα, η Αθήνα θεωρεί ότι και τα δύο θα πρέπει να συνδέονται με τη δημιουργία μηχανισμών προώθησης προσφύγων στην Ευρώπη κατευθείαν από το τουρκικό έδαφος.

Στο τουρκικό αίτημα για χαλάρωμα των όρων θεώρησης στις βίζες των Τούρκων πολιτών, αυτό που επιθυμείται είναι να συνδεθεί με μια συμφωνία επανεισδοχής που θα προβλέπει ότι όσοι μπαίνουν χωρίς νόμιμα έγγραφα στην Ευρώπη από την Τουρκία θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία.