16 Νοέμβριος 2015, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2015, 16:19

Αντίθετοι στην επιβολή τέλους οι πράκτορες του ΟΠΑΠ – Στήριξη της ΓΣΕΒΒΕ

  • Αντίθετοι στην επιβολή τέλους οι πράκτορες του ΟΠΑΠ – Στήριξη της ΓΣΕΒΒΕ

Tην κάθετη αντίθεσή του στη φημολογούμενη επιβολή τέλους 5 λεπτών του ευρώ σε παιχνίδι ή παιχνίδια του ΟΠΑΠ ως αντιστάθμισμα για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε το πρωί, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων του ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ). Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα αποδώσει σε καμία περίπτωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Τοπτσίδης εξέφρασε την απορία γιατί ένα μέτρο που στο παρελθόν απέτυχε παταγωδώς, επανέρχεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Σημείωσε πως το τέλος αυτό θα «σκοτώσει» την ανακύκλωση του τζίρου των παιχνιδιών και δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Τόνισε, δε, πως με μαθηματική ακρίβεια η επίπτωση θα είναι το κλείσιμο τουλάχιστον 1.000 πρακτορείων και συνεπακόλουθες απολύσεις 6.000 εργαζομένων στον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με προβλήματα βιωσιμότητας.

Με τη σειρά του ο Γ. Πουλημάς, πρόεδρος του Συλλόγου Πρακτόρων Αττικής, τόνισε ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης για τα προσδοκώμενα έσοδα από ένα τέτοιο τέλος, είναι πρόχειρη και φανερώνουν άγνοια. Αναφερόμενος στο ΚΙΝΟ σημείωσε ότι στηρίζεται στην ανακύκλωση των κερδών των παικτών, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα ευρώ που παίζεται δημιουργεί πενταπλάσιο τζίρο στο παιχνίδι, ακριβώς λόγω της ανακύκλωσης των κερδών.

Η Ομοσπονδία των Πρακτόρων εξέφρασε την βεβαιότητα πως ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει τον παράνομο τζόγο, ο οποίος παραμένει ανεξέλεγκτος, φτάνοντας σε μέγεθος τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΠΟΕΠΠΠ εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση δεν αναζητά φορολογικά έσοδα από τον παράνομο τζόγο και επιμένει να επιβαρύνει έναν υπερφορολογημένο μόνιμο δίκτυο, όπως αυτό των πρακτορείων της ΟΠΑΠ. Τέλος, το ΔΣ της Ομοσπονδίας επιφυλάχθηκε για την κλιμάκωση των αντιδράσεων του κλάδου, τονίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στήριξη της ΓΣΕΒΒΕ
Σε σχετική ανακοίνωση της η ΓΣΕΒΒΕ αναφέρει πως «η πραγματική οικονομία δεν βρίσκεται απλώς στο χείλος του γκρεμού, έχει ξεκινήσει την πτώση» και «εκφράζει την αντίθεσή της στη πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να προβεί στην φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών της  ΟΠΑΠ ΑΕ ως ισοδύναμο μέτρο».