16 Νοέμβριος 2015, 18:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοέμβριος 2015, 15:59

42η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου – Οι εκδηλώσεις και τα μέτρα

  • Οι αντιεξουσιαστές στο Πολυτεχνείο καλούν σε σύγκρουση με την Αστυνομία
    Κοριτσάκι αφήνει λίγα γαρύφαλλα στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Με το φάντασμα της τρομοκρατίας να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και τη Γαλλία να προσπαθεί να συνέλθει και να ανασυνταχθεί μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής, στην καρδιά του Παρισιού, άρχισαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τη 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 17 Νοεμβρίου με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και 7.000 αστυνομικούς να έχουν μετατρέψει σε φρούριο την πρωτεύουσα.

Οι εκδηλώσεις
Οι πύλες του εκπαιδευτικού ιδρύματος άνοιξαν τη Δευτέρα το πρωί στις 09:30 το πρωί έως τις 21:00, ενώ την Τρίτη οι επισκέπτες θα μπορούν να μπουν στο χώρο από τις 09:30 έως και τη μία.

Η πορεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 15:30.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων, ενώ θα προβληθεί η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα Γκίνη.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης, μετά την εκκένωση του συγκροτήματος του ΕΜΠ από την επιτροπή εορτασμού, η οποία αποτελείται από τον ΣΦΕΑ, τις φοιτητικές παρατάξεις, τους συλλόγους φοιτητών του ΕΜΠ, την Πρυτανεία του ΕΜΠ και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τους συλλόγους διδασκόντων και εργαζομένων του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος.

Την Τρίτη, οι ρυθμίσεις επεκτείνονται σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και κάθετες οδούς.


Ηλικιωμένη τοποθετεί γαρύφαλλα στο μνημείο που βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιάννης Κολεσίδης)

Ο ΟΑΣΑ ενημέρωσε ότι θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες έως τις 06:00 της 18ης Νοεμβρίου.

Το μήνυμα της επετείου του Πολυτεχνείου
Με αφορμή την επέτειο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τόνισε ότι τα αιτήματα του ’73, δηλαδή ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη, παραμένουν επίκαιρα για τη χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Μηνύματα για την ημέρα εξέδωσαν πολιτικά κόμματα και φορείς.