16 Νοέμβριος 2015, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2015, 14:12

Θεσσαλονίκη: Κλειστή η Ροτόντα από σήμερα

  • Θεσσαλονίκη: Κλειστή η Ροτόντα από σήμερα

Κλειστό για το κοινό είναι από σήμερα και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε θα ανοίξει με μεγάλη εκδήλωση, το μνημείο της Ροτόντας, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης που είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο εισέρχονται στη φάση ολοκλήρωσής τους.

Οι εργασίες αφορούν τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο της Ροτόντας, ενώ από τις παρεμβάσεις ξεχωρίζει το «ξήλωμα» της σκαλωσιάς (καθαίρεση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών μεταλλικών ικριωμάτων). Οι εργασίες περιλαμβάνουν ακόμα επιδιόρθωση φθορών στη στέγη του μνημείου, πλήρη αποκατάσταση του δαπέδου του ιερού βήματος, εγκατάσταση ηλεκτροφωτιστικού συστήματος, εσωτερική σήμανση, αποκατάσταση ψηφιδωτών κ.ά.

«Η απόδοση της Ροτόντας στο κοινό ήταν ο πρωταρχικός στόχος, μετά την ενοποίηση των εφορειών και τη σύσταση της νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η Εφορεία επιτέλεσε τον πρώτο στόχο που έθεσε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, αρχαιολόγος Σταμάτιος Χονδρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι για τις παρεμβάσεις που έγιναν θα ενημερωθεί και η UNESCO, καθώς η Ροτόντα συμπεριλαμβάνεται στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.