15 Νοέμβριος 2015, 20:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2015, 19:14

Ναύαρχος Σταυρίδης: To NATO να στείλει 15.000 άνδρες κατά του ISIS

  • Ναύαρχος Σταυρίδης: To NATO να στείλει 15.000 άνδρες κατά του ISIS

Περίπου 15.000 στρατιώτες χρειάζεται να στείλει το ΝΑΤΟ για να περιορίσει τη δράση του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης. Στην πρόβλεψή του τονίζει, παράλληλα, πως η Γαλλία θα επικαλεσθεί τη ρήτρα 5, που αναφέρει ότι μια δράση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.

Η ρήτρα αυτή έχει ενεργοποιηθεί μία και μοναδική φορά, μετά την 11ή Σεπτεμβρίου, και οδήγησε στη στρατιωτική εκστρατεία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει ενεργοποιήσει αυτό το άρθρο και να μπει σε πόλεμο», ανέφερε.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ελληνοαμερικανού ναυάρχου εν αποστρατεία, η στρατιωτική δράση θα ξεκινήσει με ειδικές επιδρομές και εναέρια παρουσία και θα περιλαμβάνει περισσότερη εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και των Κούρδων.

Αυτό θα κάνει ξεκάθαρο στο Ισλαμικό Κράτος πως «δεν είναι και τόσο ισχυρό. Το ΝΑΤΟ μπορεί να το κάνει αυτό», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι περισσότερες από τις επίγειες δυνάμεις που θα το πολεμήσουν, θα είναι οι Ιρακινοί και οι Κούρδοι, ωστόσο, θα υπήρχε ακόμη η ανάγκη περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνοαμερικανός είναι εγγονός πρόσφυγα από την καταστροφή της Σμύρνης και έχει διατελέσει ανώτατος διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη (SΑCΕUR). Ο «Ζορμπάς», όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του, ήταν ο πρώτος αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού και ο πρώτος ομογενής που κατέλαβε αυτό το υψηλό αξίωμα, 60 χρόνια μετά την ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας.