15 Νοέμβριος 2015, 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοέμβριος 2015, 17:13

Ο Τσίπρας ψάχνει νέα στρατηγική εν όψει του ταξιδιού στην Τουρκία

  • Ο Τσίπρας ψάχνει νέα στρατηγική εν όψει του ταξιδιού στην Τουρκία
    Фото: Andrea Bonetti, ANA-MPA SA.

Όταν αποφάσιζε το ταξίδι του σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδίαζε το πώς η Τουρκία δεν θα ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στην υπόθεση του προσφυγικού. Στην ατζέντα του είχε πολλά «όχι» (όπως το θέμα των περιπολιών), αλλά μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, φαίνεται ότι η ελληνική στρατηγική είναι πλέον στον... αέρα.

Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα κινηθεί πλέον η Γαλλία, που μέχρι πριν από μερικά 24ωρα ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές μας στο θέμα του προσφυγικού. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι σε αυτήν τη φάση οι υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής απέναντι στη φύλαξη των συνόρων μας έχουν πλέον το πάνω χέρι και οι απαιτήσεις τους θα είναι μεγαλύτερες για τη φύλαξη των συνόρων μας.

Ήδη στην G20 το μήνυμα είναι σαφές και το θέμα είναι το πως θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να αποφύγει τις πιέσεις που αναμένεται να είναι σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά το θέμα των περιπολιών, που φαίνεται πλέον ότι θα γίνει είτε από μονάδες του ΝΑΤΟ (στις οποίες μετέχει η Τουρκία) είτε από την ενισχυμένη FRONTEX (με τη συμμετοχή και εδώ της Τουρκίας). Το δεύτερο σχετίζεται με τις πιέσεις για να δημιουργηθούν τα hot spots στην Ελλάδα. Πιέσεις που αναμένεται να ενταθούν, ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα ζητηθεί συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά του ISIS και η αλλαγή στρατηγικής στο θέμα της Συρίας.

Επιπλέον, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει αυτή την ώρα τι θα γίνει με τους ελέγχους στα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών και πόσο θα μεταστραφεί η κοινή γνώμη στα διάφορα κράτη εξαιτίας του τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος. Οι συσκέψεις στο Μαξίμου με την παράλληλη ενημέρωση από την ΕΥΠ θα συνεχιστούν γιατί η Αθήνα θα αναγκαστεί να κινηθεί πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί.