15 Νοέμβριος 2015, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2015, 10:50

Η τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνόδου των G20 στην Τουρκία

  • Η τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνόδου των G20 στην Τουρκία
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φτάνει στην Αττάλεια (φωτ.: EPA/Okan Ozer)

Στη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πραγματοποιείται σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας η διήμερη σύνοδος των G20, των αρχηγών κρατών με τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι το G20 συνήθως εστιάζει σε οικονομικά ζητήματα, θεωρείται δεδομένο ότι ψηλά στην ατζέντα θα είναι πλέον ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Όπως επίσης ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οι ηγέτες των 20 κρατών συναντώνται δύο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, 15 ημέρες μετά τη συντριβή ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά που εκτιμάται πως προκλήθηκε από βομβιστική επίθεση, και έναν μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η σύνοδος θα λάβει χώρα σε απόσταση μόλις 500 χλμ. από τη Συρία, όπου η διάρκειας 4,5 ετών σύρραξη έχει μετατρέψει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε παγκόσμια απειλή.

Το παρών στη συνάντηση θα δώσουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.