14 Νοέμβριος 2015, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2015, 18:02

Φόρος τιμής στην Ποντιακή Γενοκτονία

  • Φόρος τιμής στην Ποντιακή Γενοκτονία

Ξεκίνησαν χθες, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, οι εργασίες του Β’ Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτριος Ψαθάς».

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς αναφέρθηκε στην ιστορική παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην μαρτυρική γη του Πόντου.

«Αφήνουμε σήμερα την καρδιά μας, να συντονισθεί με τις πανάρχαιες ελληνικές φωνές των αδελφών Ποντίων, αλλά και με πόνο ακούμε τις οιμωγές, τους θρήνους, τους σπαραγμούς των νεωτέρων αδελφών Ποντίων», είπε χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: Michael Ninoglou)

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του μητροπολίτη Κεφαλληνίας, της δημοτικής αρχής καθώς οι πρόεδροι ποντιακών και εκκλησιαστικών συλλόγων της περιοχής.

Μιλώντας από το βήμα, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος ανέπτυξε το θέμα: «Τα άμωμα σφάγια του Ποντιακού Ελληνισμού». Ο Σεβασμιώτατος, ποντιακής καταγωγής, αναφέρθηκε (με στοιχεία και αφηγήσεις από τους προγόνους του) για τα όσα τραγικά βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου πριν από ένα αιώνα.

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς, που χόρεψαν τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς».