14 Νοέμβριος 2015, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2015, 15:53

ΠΑΣΠΕ προς Κοτζιά: Να επαναβεβαιώσει η Βουλή την απόφασή της για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • ΠΑΣΠΕ προς Κοτζιά: Να επαναβεβαιώσει η Βουλή την απόφασή της για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΠΕ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά

Μια σειρά θεμάτων, που σχετίζονται με τον Ποντιακό Ελληνισμό και άπτονται της αρμοδιότητάς του, έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), κατά τη διάρκεια συνάντησης μαζί του.

Όπως είπε στο pontos-news​.gr​ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΠΕ Στέφανος Τανιμανίδης, στον N. Κοτζιά τέθηκε η επιθυμία του συμβουλίου να μην καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ –αν και κάτι τέτοιο ορίζει το πρωτόκολλο– ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Το ΠΑΣΠΕ ζήτησε την ίδρυση ελληνικού προξενείου στην Τραπεζούντα (υπήρχε εκεί πριν τον ξεριζωμό) και ενημέρωσε τον υπουργό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοπρόσφυγες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Κυρίαρχη θέση σ’ αυτά έχει η πολύχρονη καθυστέρηση και η ταλαιπωρία που υφίστανται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΠΕ αναφέρθηκε και στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 για την καθιέρωση ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και ζήτησε από τον N​. Κοτζιά να επαναβεβαιώσουν οι βουλευτές την απόφαση της 24ης Φεβρουαρίου 1994.

Ακόμη, κατατέθηκε αίτημα για διοργάνωση (μέσα στο επόμενο διάστημα) διημερίδας με θέμα «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόφαση της 24-2-1994 για την κυβέρνηση στην προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της».

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΠΕ επανάφερε το αίτημα για ανέγερση μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας σε κεντρικό σημείο των Αθηνών, ζητώντας η κατασκευή του να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σ. Τανιμανίδης, μιλώντας στο pontos-news​.gr, τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πρόσθεσε: «αντιληφθήκαμε ότι ο υπουργός είχε υπόψη του όλα τα ζητήματα που του θέσαμε. Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά και ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε πολύ θετικός απέναντι στα αιτήματά μας.

»Βρήκαμε ανοιχτές θύρες και συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επικοινωνία. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ο υπουργός είπε ότι υπερασπίζεται και θα σηκώσει, όσο γίνεται περισσότερο, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».

Το ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε (με ανακοίνωσή του) ότι η συνάντηση διεξήχθη σε «ιδιαίτερα φιλικό κλίμα» και τόνισε πως οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού παρουσίασαν στον υπουργό «τις θέσεις και τα αιτήματά τους, επιδίδοντάς του και σχετική επιστολή του Συμβουλίου».

​Ρωμανός Κοντογιαννίδης​