15 Νοέμβριος 2015, 16:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2015, 16:15

Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού διοργάνωσαν οι Έλληνες του Κράσνονταρ

  • Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού διοργάνωσαν οι Έλληνες του Κράσνονταρ
    Παιδική χορευτική ομάδα στο Φεστιβάλ στο Κράσνονταρ (Φωτ.: Νίκος Σιδηρόπουλος)

Στις 4 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Εθνικών Πολιτισμών του Κράσνονταρ, διεξήχθη το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την εθνικοπολιτιστική αυτονομία Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Μεγάλης Νίκης του σοβιετικού λαού ενάντια στο φασισμό (1941-1945).

Στο πολύχρωμο εορταστικό πρόγραμμα έλαβαν μέρος καλλιτεχνικοί σύλλογοι, χορευτικές ομάδες ενηλίκων και παιδιών, αλλά και γνωστοί τραγουδιστές των ελληνικών κοινοτήτων των πόλεων της Ανάπας, του Κράσνονταρ, του Νοβοροσίσκ, του Γκελεντζίκ και της περιοχής του Κριμσκ.

Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού παρευρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στο Κράσνονταρ Νίκος Βασιλείου, οι πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων της περιφέρειας του Κράσνονταρ, οι πρόεδροι των καλλιτεχνικών οργανισμών, ο κοσμήτορας του τμήματος νεοελληνικής φιλολογίας του κρατικού πανεπιστημίου του Κουμπάν (Ι. Α. Χαμάν), κ.ά.

Επίδειξη των καλλιτεχνικών τους ικανοτήτων έκαναν στο Κράσνονταρ μέλη της ελληνικής νεολαίας του Κουμπάν. Η καλλιτεχνική ομάδα «Ελπίδα» του Συλλόγου Ελλήνων του Γκελεντζίκ πρόσφατα γιόρτασε την 25η επέτειό της. Στις 29 Οκτωβρίου η αίθουσα του Μεγάρου Πολιτισμού του Γκελεντζίκ ήταν γεμάτη κόσμο (αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί, στις 29-31 Μαρτίου 1991, έλαβε χώρα το ιδρυτικό συνέδριο των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης).

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού προσέλκυσε στις τάξεις των φιλελλήνων μεγάλο αριθμό των κατοίκων της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Η εκδήλωση λειτούργησε ως πλατφόρμα για την επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνικών ομάδων αλλά και των προέδρων των ελληνικών συλλόγων της περιφέρειας.

  • Το 2015 ήταν η χρονιά που πολλοί ελληνικοί σύλλογοι της Ρωσίας γιόρτασαν την 25η τους επέτειο. Πρόσφατα, στο Κέντρο Εθνικών Πολιτισμών του Κράσνονταρ γιόρτασε την επέτειό του και ο Σύλλογος Ελλήνων του Κράσνονταρ «Πόντος».

Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Νίκος Σιδηρόπουλος για το pontos-news.gr.

Gallery