13 Νοέμβριος 2015, 17:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2015, 17:26

10 μήνες φυλακή στη «γιαγιά των Ναζί» που αρνείται το Ολοκαύτωμα

  • 10 μήνες φυλακή στη «γιαγιά των Ναζί» που αρνείται το Ολοκαύτωμα
    Η 87χρονη Ούρσουλα Χάβερμπεκ δηλώνει «υπέρμαχος της επανεξέτασης της Ιστορίας»

Είναι γνωστό μέλος της ακροδεξιάς στη Γερμανία με αποτέλεσμα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να την αποκαλούν «γιαγιά των Ναζί». Η 87χρονη Ούρσουλα Χάβερμπεκ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο στην εκπομπή Panorama του τηλεοπτικού δικτύου ARD, είχε δηλώσει ότι «το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο και πιο διαρκές ψέμα της Ιστορίας».

Για αυτή τη δήλωση δικαστήριο του Αμβούργου την καταδίκασε σε 10 μήνες φυλάκιση. Μάλιστα ενώπιον των δικαστών δεν δίστασε να επαναλάβει τους ισχυρισμούς της ενώ προσπάθησε να «αποδείξει», μαζί με άλλους αρνητές του Ολοκαυτώματος, ότι στο Άουσβιτς κανένας κρατούμενος δεν έχασε τη ζωή του στους θαλάμους αερίων.

Η «γιαγιά των Ναζί» ισχυρίζεται ότι το Άουσβιτς ήταν απλώς ένα στρατόπεδο εργασίας, και υποστηρίζει ότι δεν συνέβη ποτέ η γενοκτονία εκατομμυρίων εβραίων.

Στην απολογία της η Ούρσουλα Χάβερμπεκ, που υπερασπίστηκε η ίδια τον εαυτό της, είπε ότι ο γερμανικός  νόμος που ποινικοποιεί την υποκίνηση σε μίσος μέσω της άρνησης των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, είναι «νόμος με στόχο τη διαιώνιση ενός ψέματος».

Η 87χρονη προανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που έχει μπλεξίματα με τον νόμο. Το 2009 καταδικάστηκε σε πρόστιμο 2.700 ευρώ επειδή απείλησε την τότε πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας με «ένα νέο πογκρόμ».

Στην ιστοσελίδα της η Ούρσουλα Χάβερμπεκ δηλώνει «υπέρμαχος της επανεξέτασης της Ιστορίας» και αυτοχαρακτηρίζεται «ατρόμητη μαχήτρια της αλήθειας».

Ήταν σύζυγος του Βέρνερ Γκέοργκ Χάβερμπεκ, ενός μαχητικού ακροδεξιού που πέθανε το 1999. Το 1963 το ζεύγος Χάβερμπεκ ίδρυσε στο Βλότο της κεντρικής Γερμανίας το Collegium Humanum το οποίο τέθηκε εκτός νόμου το 2008. Και αυτό γιατί ενώ εμφανιζόταν ως κέντρο εκπαίδευσης, στην πραγματικότητα επρόκειτο για προπύργιο των αρνητών του Ολοκαυτώματος.