14 Νοέμβριος 2015, 19:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2015, 18:48

Οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα μετά από 50 χρόνια

  • Οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα μετά από 50 χρόνια

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», που δραστηριοποιείται στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, έκανε γνωστό ότι επανεμφανίστηκε λύκος στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας μετά από 50 χρόνια απουσίας του είδους!

Με εργασίες πεδίου και με χρήση ειδικών αυτόματων φωτογραφικών διατάξεων υπέρυθρου, οι οποίες παρέμειναν ενεργές για έξι μήνες, επιβεβαιώθηκε η επανάκαμψη του λύκου στην περιοχή.

Οι κάμερες τοποθετήθηκαν από τον βιολόγο της Οργάνωσης Γιώργο Ηλιόπουλο και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αφορούν την παρουσία μιας αγέλης 7-8 λύκων.

Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν τόσο στο Δασαρχείο όσο και στον Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας προς ενημέρωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά και τον Οκτώβριο μετά από επικαιροποίηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το callistonews, η επανεμφάνιση του θηλαστικού ερμηνεύεται «αποκλειστικά και μόνο με τη διαδικασία της φυσικής επαναποίκισης από άτομα του είδους σε διασπορά, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, με τη σταδιακή επανεμφάνιση λύκων σε περιοχές της πρότερης κατανομής του είδους στην Στερεά Ελλάδα».

Η παρουσία του λύκου στον Ε.Δ. Πάρνηθας δεν αποτελεί απειλή για τους περιπατητές, καθώς οι λύκοι φοβούνται τον άνθρωπο. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία του είδους στην περιοχή μπορεί να συνοδευτεί από ζημιές στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο και γι’ αυτό απαιτείται ενίσχυση των μεθόδων φύλαξης και προστασίας των κοπαδιών.