13 Νοέμβριος 2015, 16:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2015, 15:45

Η γιορτή για τα 25 χρόνια του ελληνικού συλλόγου Ντόνετσκ «Θεόδωρος Σταμπουλζή» (φωτο)

  • Η γιορτή για τα 25 χρόνια του ελληνικού συλλόγου Ντόνετσκ «Θεόδωρος Σταμπουλζή» (φωτο)
    25η επέτειος του ελληνικού συλλόγου «Θεώδορος Σταμπουλζή»

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Στις 8 Νοεμβρίου 2015 στο Ντόνετσκ, στο Μέγαρο του Πολιτισμού, που έχει ονομαστεί προς τιμήν του πολιτικού Βαλεριάν Κουιμπίσεφ, διεξήχθη εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η επέτειο του Συλλόγου Ελλήνων «Θεόδωρος Σταμπουλζή».

Με θερμά λόγια προς τους συμπατριώτες του στο Ντόνετσκ, μέλη ενός από τους καλύτερους συλλόγους του μετασοβιετικού χώρου, απευθύνθηκε ο ηγέτης των Ελλήνων της Ρωσίας, αντιπρόεδρος του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) και Συντονιστής του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, Ιβάν Σαββίδης.

Ο Ιβάν Σαββίδης, στέλνοντας χαιρετισμό, συνεχάρη το Σύλλογο Ελλήνων του Ντόνετσκ τονίζοντας ότι έχει αποκτήσει υψηλό κύρος και έχει γίνει πια γνωστός ανάμεσα στις ελληνικές κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας για τη δραστηριοποίησή του στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας, του εθνικού πολιτισμού, των παραδόσεων και της γλώσσας.

Δυστυχώς, όμως, η επέτειος αυτή ήρθε σε ατυχή περίοδο, καθώς το Ντονμπάς της Ουκρανίας γνώρισε τη φρίκη του πολέμου και την απώλεια υπολογίσιμου αριθμού ανθρώπων.

Όπως ανέφερε ο Ιβάν Σαββίδης, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θεμελιώδεις αξίες όπως η πίστη, η παράδοση, η οικογένεια, βοηθούν τους ανθρώπους να μη χάσουν τον εαυτό τους.

«Στη μακραίωνη ιστορία του ο ελληνικός λαός έχει γνωρίσει πολλές συμφορές και στερήσεις, αλλά πάντα κατάφερνε, ξεπερνώντας όλα του τα προβλήματα, να αναγεννιέται πιο ισχυρός, πιο σοφός και πιο ενωμένος». Κλείνοντας το λόγο του, ευχήθηκε στο Σύλλογο Ελλήνων του Ντόνετσκ να συνεχίσει την ιερή αποστολή του για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού και των θεμελιωδών αξιών του, καλώντας παράλληλα και στην ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, σε όλα τα μέλη της οργάνωσης ευχήθηκε υγεία, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Στην εκδήλωση τραγούδησε και χόρεψε χορούς της Αζοφικής και ποντιακούς το παιδικό συγκρότημα «Παναΰρ'» κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα.

Για λογαριασμό του Συλλόγου Ελλήνων του Ντόνετσκ, η πρόεδρός του Ελένα Πρόνταν δέχθηκε συγχαρητήρια από τους προέδρους των υπόλοιπων ελληνικών ομοσπονδιών και συλλόγων των μετασοβιετικών κρατών (Μόσχα, Βλαντικαυκάς, Ροστόβ επί του Ντον, Δημοκρατία της Κριμαίας, Ανάπα και περιφέρεια του Κράσνονταρ).

Gallery