13 Νοέμβριος 2015, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2015, 13:45

Η Ουκρανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Τατάρων της Κριμαίας

  • Η Ουκρανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Τατάρων της Κριμαίας
    Τάταροι της Κριμαίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στην επέτειο των 71 χρόνων από τις σταλινικές εκτοπίσεις τις οποίες η Ουκρανία αναγνώρισε ως γενοκτονία (φωτ.: EPA/Roman Pilipey)

Μετά από χρόνια πιέσεων προς το Κίεβο για την αναγνώριση των σταλινικών απελάσεων των προγόνων τους ως γενοκτονία, οι Τάταροι μπορούν πλέον να πανηγυρίζουν. Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη μαζική εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας το 1944, και τη θεωρεί γενοκτονία.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας καθώς οι περισσότεροι Τάταροι είχαν πάρει ανοιχτή θέση κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Μάρτιο του 2014.

Πλέον, η 18η Μαΐου καθορίζεται και επίσημα ως Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στα θύματα.

Στις 18 Μαΐου 1944 ο Ιωσήφ Στάλιν διατάσσει τη μαζική εκτόπιση του τουρκογενούς φύλου των Τατάρων της Κριμαίας, με την υποψία ότι είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται ότι περισσότερα από 180.000 άτομα απελάθηκαν στην κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Από αυτούς, το 40% πέθανε από κακουχίες κατά τη διάρκεια της εξορίας.

Στους Τατάρους επετράπη η επιστροφή στη χερσόνησο της Κριμαίας μόλις το 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο δεν τους δόθηκε καμία αποζημίωση για τις περιουσίες τους, ενώ η επιστροφή τους προκάλεσε τριβές με Ρώσους και Ουκρανούς που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές τους.