13 Νοέμβριος 2015, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2015, 11:12

Αγώνας δρόμου για πλειστηριασμούς, κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις

  • Κυβερνητικός συντονισμός για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σε αγώνα δρόμου έχουν εξελιχθεί οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς ο χρόνος πιέζει και η Αθήνα επιθυμεί να εκταμιευτεί το συντομότερο δυνατό η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το Σάββατο να έχει βρεθεί λύση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου η συμφωνία να πάει στο EuroWorking Group της Κυριακής.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το επόμενο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αυτό θεωρείται ότι θα είναι ένα ακόμα κρας τεστ το οποίο (όπως λένε πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού στο iefimerida.gr) σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 17 Νοεμβρίου.

Το Μαξίμου φαίνεται ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ενταθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια στη διάρκεια του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και τις 100 δόσεις θα έχουμε έναν «έντιμο συμβιβασμό». Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι δανειστές επιμένουν να απελευθερωθούν όλων των ειδών τα δάνεια (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά). Αυτό το ενδεχόμενο η Αθήνα δεν το βάζει καν στο τραπέζι.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έχει γίνει φανερό ότι μεγάλο ρόλο δεν παίζει τόσο η αντικειμενική αξία, όσο το εισόδημα. Η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει το όριο στα 33.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς φόρους, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά. Υπάρχει δε βάσιμη αισιοδοξία ότι τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα κλείσουν γύρω στα 25.000-27.000 καθαρό εισόδημα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η πρώτη κατοικία να προστατευτεί σε ποσοστό πάνω από 50%.

Χρυσή τομή αναζητείται και για τις 100 δόσεις. Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο εξάμηνο του 2016 η περίοδος χάριτος για καθυστέρηση της πληρωμής θα είναι 30 ημέρες. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η καθυστέρηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 15 μέρες, ενώ μετά το 2017 θα μπορεί κάποιος να καθυστερεί 15 μέρες τη δόση, όμως μία φορά μέσα στο εξάμηνο.