12 Νοέμβριος 2015, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2015, 20:05

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)

  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)
  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)
  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)
  • Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της λιτότητας (φωτο-βίντεο)

Κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις κατέβασαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις πολιτικές λιτότητας.

Τα εργατικά συνδικάτα είχαν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία, παραλύοντας τον δημόσιο τομέα με τη συμμετοχή πολλών κλάδων και του ιδιωτικού.

Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε συγκοινωνίες, σε ΔΕΚΟ, σε εφορίες, γιατροί, δάσκαλοι, φαρμακοποιοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί και φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ήταν μεταξύ εκείνων που πήραν μέρος στην απεργία.


Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία παρέμειναν κλειστά - Παλαμήδι (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ευ. Μπουγιώτης)

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, ύψωσαν τη φωνή τους κατά της φτώχειας, της ανεργίας, και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους. «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα» ήταν το κεντρικό σύνθημα στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας όπου συνολικά περίπου 30.000 διαδηλωτές  κατέβηκαν στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Διαδηλωτής έξω απ' τη Βουλή (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Οι περίπου 15.000 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ παρατάχθηκαν επί της λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη ενώ πραγματοποίησαν πορεία από την Ομόνοια. Ακολούθησε η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στην πορεία των εργατικών συνδικάτων μετείχαν περίπου 5.000 διαδηλωτές.

Το Μουσείο ήταν το σημείο προσυγκέντρωσης των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πορεία των περίπου 10.000 διαδηλωτών ξεκίνησε από την Πατησίων.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας έδωσε το «παρών» και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος στη δήλωσή του τόνισε την ανάγκη για ένα «πιο δυναμικό ξεκίνημα της λαϊκής πάλης».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σάλο που δημιουργήθηκε προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη στάση τους με το δίπτυχο «πιέζουμε την Κυβέρνηση να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις - αντιστεκόμαστε στα μνημόνια και τους δανειστές».

Άλλωσε το κάλεσμα του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή κινητοποίηση δικαιολόγησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλλη, δηλώνοντας πως η απεργία γίνεται υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που θίγονται από τα μέτρα και πως η δύναμη του λαού είναι δύναμη στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. «Εφαρμόζουμε μία συμφωνία με μέτρα που θεωρούμε άδικα. Πλήττονται πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν. Δεν υιοθετήσαμε όλα τα μέτρα που υπογράψαμε», επανέλαβε η κυρία Γεροβασίλη.

Μικρής έκτασης επεισόδια ξεκίνησαν από το Σύνταγμα όταν έφθασε εκεί ομάδα αντεξουσιαστών που άρχισαν να πετούν μολότοφ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια, στήνοντας οδοφράγματα και προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα, στο πέρασμά τους. Βόμβες μολότοφ πέταξαν προκαλώντας ζημιές και στην είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην πλατεία Κολοκοτρώνη όπως και στο Μουσείο.

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αντίστοιχες πορείες στο κέντρο της πόλης, οι οποίες είχαν αρκετές χιλιάδες κόσμο, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας εναντίον των μνημονίων και των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)