7 Αύγουστος 2013, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:16

Οι Πόντιοι Σύρου τίμησαν τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη

  • Οι Πόντιοι Σύρου τίμησαν τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη

Οι Πόντιοι Σύρου τίμησαν τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Παρουσία μελών και φίλων ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου τίμησε το λαϊκό στιχουργό, ποντιακής καταγωγής Λευτέρη Χαψιάδη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό Τσιροπινά. Ο στιχουργός συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα που του απένειμε ο σύλλογος για τα 30 χρόνια προσφοράς του στο λαικό τραγούδι. Παρέα με το φίλο της καρδιάς, γνωστό καλλιτέχνη  Γιώργο Νταλάρα, ο Λευτέρης Χαψιάδης παρακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα που ετοίμασαν γι΄ αυτόν τα  μέλη και οι φίλοι του συλλόγου.

Μέσα στον  υπέροχο πολιτιστικό πολυχώρο  στην Ποσειδωνία ο δημιουργός άκουσε τους δικούς του στίχους ''Μια είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία'', ''Κάποια, κάπου, κάποτε'', ''Πρόσφυγας κυνηγημένος'', κ.λ.π.,  που παλαιότερα είχαν τραγουδήσει οι μεγαλύτεροι Ελληνες τραγουδιστές, να τραγουδούν με ευαισθησία οι: Αντρέας Καψομενάκης, Γιάννης Δεσύπρης, Μίλτος Καραπαναγιωτίδης ,Ρένα Βέργου και Αργυρώ Πανταζή. Τους τραγουδιστές συνόδεψαν μοναδικά οι μουσικοί Δημήτρης Μαραγκός (ακορντεόν), Γιάννης Ξαγοράρης (τουμπερλέκι), Μίλτος Καραπαναγιωτίδης (κιθάρα) και Σαράντος Σταφυλάς (μπουζούκι). 

Ο Γιώργος Κεμετσετζίδης, ο πόντιος λυράρης του αφιέρωσε τα ποντιακά τραγούδια, ''η κόρη επήεν σο παρχάρ'' και το ''σαράντα μήλα'' τα οποία τραγούδησε με ιδιαίτερη ευαισθησία το μέλος του συλλόγου Αργυρώ Πανταζή. Στο άκουσμα της ποντιακής λύρας μέλη του συλλόγου ανέβηκαν στην εξέδρα και χόρεψαν τους ποντιακούς χορούς.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του δημιουργού ''Ενας αλήτης άγγελος''.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του συλλόγου φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, τα οποία τίμησαν  το Λευτέρη Χαψιάδη με τιμητική πλακέτα, την οποία παρέδωσε στο δημιουργό ο πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Μπιρμπίλης.

Νωρίτερα, ο Λευτέρης Χαψιάδης παραβρέθηκε στην αίθουσα του συλλόγου φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, όπου τα μέλη του ανακήρυξαν  το Λευτέρη Χαψιάδη επίτιμο μέλος του συλλόγου τους.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε τσίπουρο και κρασί καθώς και κεράσματα τα οποία είχαν φτιάξει τα μέλη του συλλόγου.

Επίσης στο χώρο λειτούργησε μικρό παζάρι με χειροποίητα εκθέματα, τα οποία προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του έργου του συλλόγου.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης, την επομένη ημέρα αποχαιρέτησε τους φίλους του στη Σύρο και πήρε το δρόμο της επιστροφής για τον ''επίγειο παράδεισό του'', όπως ο ίδιος αποκαλεί τα Κοίλα του ακριτικού Εβρου.

Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των παράλληλων εκδηλώσεων, του 2ου σεμιναρίου λαογραφίας, που διοργάνωσε ο σύλλογος από τις 26/7 έως τις 3/8/2013.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση στο τέλος του άρθρου.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος
Ουρανία Πανταζή

Gallery