10 Νοέμβριος 2015, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2015, 14:53

Τοπαλίδης: Συνεχείς, δυναμικές κινητοποιήσεις, μέχρι τη δικαίωση (βίντεο)

  • Τοπαλίδης: Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες, άστοχες, ακραία ρατσιστικές
    Ο Χρήστος Τοπαλίδης στο Παμποντιακό Συλλαλητήριο κατά Φίλη, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Να μπει μες στα σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για τη Γενοκτονία». Αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα που δονούσε την ατμόσφαιρα στο συλλαλητήριο-απάντηση στον Νίκο Φίλη, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι συνεχείς, δυναμικές, μέχρι την τελική δικαίωση» δηλώνει στην κάμερα του pontos-news.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Χρήστος Τοπαλίδης.

Όπως λέει ο ίδιος, στο τραπέζι μπαίνει συνολικά ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο και τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής.

Στο ψήφισμα που επιδόθηκε στην υπουργό Μακεδονίας-Θράκης επανέρχονται τα τρία βασικά ζητήματα: εκτός από την παραίτηση ή την αποπομπή Φίλη από την κυβέρνηση, η ΠΟΕ διεκδικεί την επαναχορήγηση των συντάξεων στους ανασφάλιστους υπερήλικες αλλά και την άμεση επαναφορά του κεφαλαίου για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό από τη διδακτέα και την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου. «Είναι το μοναδικό κεφάλαιο σε όλα τα σχολικά βιβλία, όλων των σχολικών βαθμίδων, στο οποίο γίνεται ευθεία αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», σημειώνει ο Χρήστος Τοπαλίδης.

Τοπαλίδης: Σε μια σύγχρονη κοινωνία, όπως είναι η ελληνική, δεν υπάρχει χώρος για αρνητές της Γενοκτονίας.

Ερωτηθείς για τον προπηλακισμό του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σημάδεψε το συλλαλητήριο της Αθήνας, ο πρόεδρος της ΠΟΕ επανέλαβε ότι οι πρακτικές χρήσης βίας είναι ξένες προς τον ποντιακό χώρο. «Δεν μπορεί να έχει καμία σχέση οποιοσδήποτε πολιτικός χώρος που χρησιμοποιεί τη βία, ή που αρνείται οποιαδήποτε γενοκτονία, με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο», υπογράμμισε.

Τη Δευτέρα, βγαίνοντας από τη συνάντηση με την υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Χρήστος Τοπαλίδης ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αφού, όπως είπε, «ο αγώνας θα συνεχιστεί».