9 Νοέμβριος 2015, 21:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2015, 00:24

Μεγαλειώδης η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργικό τα αιτήματα της ΠΟΕ (βίντεο, φωτο)

  • Μεγαλειώδης η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργικό τα αιτήματα της ΠΟΕ (βίντεο, φωτο)

Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, στο οποίο θα δώσει το παρών και ο Νίκος Φίλης, θα βρεθεί το ψήφισμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που επιδόθηκε μετά το τέλος της διαδήλωσης της Θεσσαλονίκης στην υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ότι θα μεταφέρει το ψήφισμα στο υπουργικό συμβούλιο.

Έξω από το υπουργείο, και όση ώρα η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ συναντιόταν με την υπουργό, κίτρινα πανό με τα ονόματα των πόλεων του Πόντου σχημάτιζαν ένα μεγάλο τετράγωνο, ενώ κάηκαν και κάποιες φωτογραφίες του Νίκου Φίλη.


Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ με την υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασίσει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, αφού, όπως είπε, «ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Ρίγη συγκίνησης
Η ρυθμική ιαχή «παραιτήσου» δονούσε κατά διαστήματα τη συγκέντρωση και την πορεία χιλιάδων Ποντίων, και μη, κατά τη διαμαρτυρία εναντίον των θέσεων του υπουργού Παιδείας για την άρνηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Μια συγκέντρωση που είχε παλμό, διακατέχονταν από οργή και αγανάκτηση και κυριαρχούσαν η περηφάνια και η συγκίνηση.

«Πόντος, Κύπρος, Μικρά Ασία, όχι άλλη Γενοκτονία», «ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά, χιλιάδες οι νεκροί μας, αυτοί πάνε μπροστά», «η ιστορία γράφεται με αίμα και με πόνο, δεν ήταν εθνοκάθαρση, Γενοκτονία μόνο» και «να μπει μεσ’ τα σχολεία του Πόντου η ιστορία, να μάθει ο κόσμος όλος για τη Γενοκτονία», ήταν μερικά από τα συνθήματα. Η συγκίνηση έφτασε στο κατακόρυφο όταν από το μικρόφωνο ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, βραβευμένος για τα 50 χρόνια προσφοράς του στον ποντιακό ελληνισμό, τραγούδησε συνοδεία λύρας «Την πατρίδα μ’ έχασα» και διάβασε αποσπάσματα από την Αποθήκη της Στοφορίνας του Φίλωνα Κτενίδη.


Αχιλλέας Βασιλειάδης (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τα ψηφίσματα σε βάρος των δηλώσεων Φίλη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμου Ωραιοκάστρου και τα Ποντιακά Σωματεία Νομού Ημαθίας, τα οποία διάβασε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Στάθης Παπαδόπουλος. Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Αποστολίδης, ο οποίος διάβασε τη διαμαρτυρία Ελλήνων συγγραφέων και καλλιτεχνών προς τους διανοούμενους της Ευρώπης και της Αμερικής για τις γενοκτονικές πράξεις κατά του ποντιακού ελληνισμού.

Η διαμαρτυρία γράφτηκε το 1921 και τη συνυπογράφουν ιερά τέρατα της ελληνικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων οι Κωστής Παλαμάς, Νίκος Καζαντζάκης, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Παύλος Νιρβάνας και Άγγελος Σικελιανός.

Όταν διάβαζε το κάθε όνομα ο Γ. Αποστολίδης, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «άξιος», ενώ στο άκουσμα του ονόματος του Νίκου Φίλη φώναξε «ανάξιος».

Χρήστος Τοπαλίδης και Γιώργος Παρχαρίδης
Για «αντίδραση διαμαρτυρίας σε βάρος των ανιστόρητων δηλώσεων του Νίκου Φίλη» έκανε λόγο από το βήμα ο Χρήστος Τοπαλίδης, ο οποίος διάβασε και τον νομικά κατοχυρωμένο όρο της «Γενοκτονίας» κατά το Διεθνές Δίκαιο (διαβάστε ΕΔΩ όλη την ομιλία του προέδρου της ΠΟΕ).

«Πέρα από κάθε λογική γίναμε μάρτυρες μιας σκόπιμης προσπάθειας υποβάθμισης του ζητήματος της Γενοκτονίας των προγόνων μας ως προάγγελο της μεταβολής της επίσημης θέσης της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας. Τις βάσιμες υποψίες μας περί τούτου ενισχύουν οι τοποθετήσεις μέρους κυβερνητικών στελεχών και η απουσία ξεκάθαρης τοποθέτησης εκ μέρους της κυβέρνησης ενάντια στις δηλώσεις του υπουργού της», τόνισε ο Χρήστος Τοπαλίδης.


Νίκος Λυγερός (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ο Χρ. Τοπαλίδης αναφέρθηκε και στα όσα στιγμάτισαν τη συγκέντρωση της Αθήνας: «Γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ανήθικης και προβακατόρικης επίθεσης ενάντια στην ομοσπονδία μας και το οργανωμένο ποντιακό κίνημα και προσπάθειας σύνδεσής μας με ακραίους χώρους», υπογράμμισε. Επιτέθηκε δε σε μερίδα του πολιτικού κόσμου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Και δυστυχώς παροπλισμένα πλέον στελέχη του ποντιακού χώρου, που δεν εκπροσωπούν τίποτα παρά μόνο τον εαυτό τους, έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση του ποντιακού ελληνισμού και επιφυλασσόμαστε στην άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος μας, προκειμένου να καταδικαστούν και από τα ελληνικά δικαστήρια», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ αποδοκίμασε, για μια ακόμα φορά, την επίθεση σε βάρος του Γιώργου Κουμουτσάκου και κατήγγειλε την προσπάθεια στοχοποίησης του μέλους της ποντιακής νεολαίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), Γιώργος Παρχαρίδης, αφού καταδίκασε τα έκτροπα στην πλατεία Συντάγματος, ρώτησε τον Νίκο Φίλη «πώς αισθάνθηκε όταν είδε να τον εκθειάζουν οι τουρκικές εφημερίδες και για ποιο λόγο δεν παραιτείται».


Γιώργος Παρχαρίδης (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Έχει προσβάλλει τους 353.000 νεκρούς μας και εμάς ως απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας. Ο υπουργός δεν μπορεί να σβήσει τη Γενοκτονία, διότι αυτή γράφτηκε με αίμα. Μπορεί να έχει προσωπικές απόψεις, αλλά όχι ως υπουργός Παιδείας», τόνισε ο Γ. Παρχαρίδης.

«Αητέντ’ς επαραπέτανεν»
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος από τη γενική γραμματέα της ΠΟΕ Γεωργία Κυριακίδου και με το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Αητέντ’ς επαραπέτανεν», το οποίο τραγούδησαν όλοι μαζί οι Πόντιοι καλλιτέχνες του Παλλαλιακού που βρέθηκαν στην εκδήλωση.


(Βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, Γιάννης Αντωνιάδης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με ποντιακή φορεσιά και η Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υποψήφιου προέδρου και βουλευτή της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Ένα από τα πανό κρατούσε ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Gallery