9 Νοέμβριος 2015, 18:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2015, 18:07

Απόσχιση από την Ισπανία ψήφισε το Κοινοβούλιο της Καταλονίας

  • Στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσε η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ
    (Φωτ.: EPA/Toni Albir)

Με 72 ψήφους υπέρ και 62 ψήφους κατά, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ξεκινά η διαδικασία δημιουργίας ενός «ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή της Δημοκρατίας». Πρόκειται για μια κομβική στιγμή στην ιστορία της Ισπανίας από την οποία η Καταλονία αναμένεται να αυτονομηθεί το αργότερο το 2017.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Sí (Μαζί για το Ναι).

Όρθιοι και ξετυλίγοντας σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας άκουσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, που θέλουν την παραμονή στην Ισπανία.

Το ψήφισμα πέρασε με τις ψήφους των αυτονομιστών που επικράτησαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παρά τις 72 έδρες τους σε σύνολο 135, όμως, οι αυτονομιστές δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους.

Αν και στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θεωρεί πως στο εξής «δεν υπόκεινται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου», η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευτεί να προσφύγει το ταχύτερο δυνατό στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Καταλονία των 7,5 εκατ. κατοίκων αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την Άνα Γκαμπριέλ του αυτονομιστικού αριστερού κόμματος CUP (Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας), το ψήφισμα αποτελεί έναν οδικό χάρτη προς την απόσχιση από την Ισπανία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών τόσο για τη σύσταση ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης όσο και για τη σύσταση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.