9 Νοέμβριος 2015, 16:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2015, 16:56

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης αλλά οι Πόντιοι απαντούν δυνατά! (φωτο)

  • Προσπάθεια αποπροσανατολισμού στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης αλλά οι Πόντιοι απαντούν δυνατά! (φωτο)
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
  • Ποντιακά Σωματεία Δράμας: Είναι αδιανόητο να υπονομεύεται η Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
  • Προσπάθεια αποπροσανατολισμού στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης αλλά οι Πόντιοι απαντούν δυνατά! (φωτο) 3
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Με ένα δυσάρεστο περιστατικό που δεν μπορεί να σκιάσει την αγωνιστικότητα των Ποντίων ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, που διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας σε απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Δύο μολότοφ με πλαστικά μπουκάλια στα οποία τοποθέτησαν κροτίδες, τις γνωστές γουρούνες, έριξε ομάδα περίπου 50-60 αγνώστων αναρχικών σε απόσταση λίγων μέτρων από το παμποντιακό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ο θόρυβος ήταν πολύ ισχυρός και ο συγκεντρωμένος κόσμος τρόμαξε, όμως κανείς δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Σε σύντομο διάστημα έφθασαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η συγκεκριμένη ομάδα, που έφερε κουκούλες, είχε πλησιάσει και λίγο νωρίτερα τη συγκέντρωση ψάχνοντας για χρυσαυγίτες. Άνθρωποι από τη διοργάνωση της ποντιακής διαμαρτυρίας τους εξήγησαν ότι δεν υπήρχαν στο σημείο χρυσαυγίτες και οι αναρχικοί απομακρύνθηκαν.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Οργή και αγανάκτηση από τους διαδηλωτές
Ο υπουργός Παιδείας και οι ανιστόρητες, εξοργιστικές δηλώσεις του για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού είναι το κύριο θέμα μεταξύ των συγκεντρωμένων στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. Ο κόσμος, με την οργή και την αγανάκτηση φανερές στα πρόσωπα και τις φωνές τους, ζητά την παραίτηση και μια συγνώμη από τον υπουργό.

Στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ο κόσμος που συγκεντρώνεται είναι κάθε ηλικίας. Οι σύλλογοι προσέρχονται με τα λάβαρά τους και αρκετά από τα μέλη τους είναι ντυμένα με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Από τα ηχεία στην πλατεία ακούγονται ποντιακοί σκοποί και τραγούδια και όλοι είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για την πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου η Παμποντιακή Ομοσπονδία θα επιδώσει ψήφισμα.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης