9 Νοέμβριος 2015, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Απρίλιος 2016, 14:07

Προκλητική «δεξίωση γνωριμίας» των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Κύπρο

  • Προκλητική «δεξίωση γνωριμίας» των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Κύπρο
    Η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Κατεχόμενα υποδέχεται τον Τούρκο αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (φωτ.: ikypros.com)

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η παρουσία ένστολων Τούρκων αξιωματικών των λεγόμενων «δυνάμεων ειρήνης» στη δεξίωση «γνωριμίας» που παρέθεσε στην κατεχόμενη Λευκωσία η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία Καθλίν Αν Ντόχερτι, με πολλά κυπριακά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για «νέα αμερικανική πρόκληση». 

Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για την παρουσία του στρατηγού Ιλγιάς Μπόζκουρτ, αρχηγού των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας στο ξενοδοχείο Μέριτ.

Ένα ξενοδοχείο που όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανήκει σε τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο, τα μέσα ενημέρωσης του οποίου έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού.

Το γεγονός πρόβαλε και στην κυριακάτική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Milliyet, κάνοντας λόγο για «ιστορικής σημασίας εξέλιξη». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ο τουρκικός στρατός συμμετέχει με ένστολους αξιωματικούς του σε εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατηγοί έλαβαν μέρος σε εκδήλωση των ΗΠΑ στην Κύπρο».

«Oι ΗΠΑ εμπιστεύονται τον τουρκικό στρατό και χαιρετίζουν την απόφασή του για την έναρξη ερευνών για τους αγνοούμενους στις στρατιωτικές ζώνες» φέρεται να δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται, σύμφωνα με το sigmalive.com, ότι τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την δεξίωση ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά λόγω της παρουσίας πολλών Ελληνοκυπρίων στο καζίνο του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, καταγράφονται ήδη σφοδρές αντιδράσεις επί του ζητήματος. Η ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ελένη Θεοχάρους εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία ζητεί την ανάκληση της πρεσβευτού των ΗΠΑ εφόσον «με τις ενέργειες της απώλεσε την αξιοπιστία της και προσβάλλει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τις ΗΠΑ και παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ».