6 Αύγουστος 2013, 12:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:45

Οι Πόντιοι Μελβούρνης εγκαινίασαν το νέο τους σπίτι!

  • Οι Πόντιοι Μελβούρνης εγκαινίασαν το νέο τους σπίτι!

Οι Πόντιοι Μελβούρνης εγκαινίασαν το νέο τους σπίτι!
 
Την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 εγκαινιάστηκε το νέο σπίτι της Ένωσης Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας « Ποντιακή Εστία». Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Γιάννης Πιλαλίδης, αφού καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους, τα μέλη και φίλους του συλλόγου που τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την ιστορική εκδήλωση και τους καλωσόρισε στο νέο σπίτι του συλλόγου είπε: «Για μας, η σημερινή μέρα είναι ένα κομβικό σημείο στην μεγάλη ιστορία της Ποντιακής Εστίας. Κάνουμε μια νέα αρχή. Τιμή μας μεγάλη που έχουμε το δεσπότη μας σήμερα, εδώ κοντά μας να κάνουμε τα εγκαίνια αυτού του πολιτιστικού χώρου, δίνοντας την υπόσχεση ότι από μέσα από εδώ θα βγάλουμε Έλληνες Ορθόδοξους που δεν θα ξεχάσουν την ταυτότητα τους ποτέ».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νικόλαος Κρικέλης απεύθυνε ένα όμορφο και ζεστό χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους: «Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι πολύ περήφανος σήμερα να στέκομαι μπροστά σας ως πρόεδρος αυτού του ιστορικού φορέα. Με μεγάλη προσπάθεια αποκτήσαμε αυτό το κόσμημα, το οποίο θα προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον στο σύλλογο μας. Πλέον ο σύλλογος μας είναι μία κεντρική ένωση. Το παρών Διοικητικό Συμβούλιο κοίτα προς το μέλλον, όμως ποτέ δεν ξεχνάμε το παρελθόν του συλλόγου και το DVD που θα παρουσιάσουμε σήμερα με τίτλο Τρεις πατρίδες...Μία Εστία το αποδείχνει αυτό»
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρώην πρόεδροι και ιδρυτικά μέλη του συλλόγου και στελέχη της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας. Αξιοσημείωτο είναι να τονίσουμε ότι μεταξύ τους ήταν και ο δήμαρχος του τοπικού δήμου, ο οποίος είναι Τουρκικής καταγωγής!
 
Το επίσημο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης κ.κ. Ιεζεκιήλ, o οποίος ευλόγησε το νέο κτίριο του συλλόγου. Τόνισε και την σημασία της τοποθεσίας των νέων εγκαταστάσεων που είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης λέγοντας «κάνατε πάρα πολύ καλά με την απόφασή σας να΄ρθέτε πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, γιατί εκεί που ήσασταν ήταν πολύ μακριά...Είναι ένας τόπος καλύτερος από εκείνον που είχατε στον παρελθόν. Πιστεύω ότι θα προοδεύσετε και θα προκόψετε. Δίνω την ευχή μου μέσα από τη ψυχή μου. Εύχομαι να είναι ευλογημένο και στερεωμένο το νέο σας κέντρο». Με το τρόπο του ο Θεοφιλέστατος στον λόγο που απεύθυνε γέμισε την αίθουσα με ένα ζεστό και ευχάριστο πνεύμα, μοιράζοντας ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια που τα έζησε μεγαλώνοντας σε χωρίο του Νομού Κιλκίς που επί των πλείστων οι κάτοικοι του ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο. Έκανε και μια παράκλησή να ξεκινήσει μία προσπάθεια να διδαχθεί η Ποντιακή διάλεκτος στα παιδιά του συλλόγου, ώστε να διατηρηθεί αυτή η αρχαία διάλεκτος των Ελλήνων και να μη χαθεί (μία παράκληση που δεν έχει πέσει σε κουφά αυτιά!).
 
Το λόγο πήρε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος ο οποίος με τη σειρά του τόνισε ότι «ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι ένα κομμάτι για το οποίο ο υπόλοιπος Ελληνισμός πρέπει να είναι υπερήφανος. Παρόλο τις διώξεις και τις κακουχίες που επέζησε κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να χτισθεί θεμέλια όπου και να έκανε την νέα του πατρίδα - είτε στην Ελλάδα ή και σε κάθε άκρη της γης όπως εδώ στην Αυστραλία».  
 
Το επίσημο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την παρουσίαση του DVD «Τρεις πατρίδες...Μία Εστία» για το οποίο ήταν υπεύθυνος (έρευνα και επιμέλεια) ο Κωνσταντίνος Παταρίδης. Το DVD είναι μία προσπάθεια να καταγραφεί η μέχρι τώρα ιστορία του συλλόγου χρησιμοποιώντας εικόνες ως το κύριο εργαλείο. Η αίθουσα γέμισε με μεγάλη συγκίνηση, εφόσον μέσων τις εικόνες, οι παρευρισκόμενοι γύρισαν τον χρόνο πίσω και θυμήθηκαν μεγάλες στιγμές του συλλόγου. Το DVD, μετά από συνεννόηση μεταξύ του Δ.Σ. και του δημιουργού, προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους ως «δώρο» , και πάρθηκε απόφαση να γίνει δωρεάν διανομή στα μέλη του σύλλογο στο προσεχώς μέλλον. «Η ιστορία του συλλόγου είναι κοινή κληρονομία. Δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους μας. Για αυτόν τον λόγο, όπως έγινε η εργασία να ολοκληρωθεί το έργο, έτσι επιθυμούμε να γίνει και η διανομή του» δήλωσε ο υπεύθυνος έρευνας και επιμέλειας του DVD, Κωνσταντίνος Παταρίδης.

«Εμείς εδώ στην Ποντιακή Εστία περπατάμε το δρόμο του εμείς...είναι υποχρέωση στην μεγάλη κληρονομία που κουβαλάμε στις πλάτες μας. Αν δεν τυχόν κάνουμε πολλά πράγματα τουλάχιστον να μην καούν πράγματα από τον πολύτιμο πολιτισμό μας στα χέρια μας....», είπε κλείνοντας την εκδήλωση ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Γιάννης Πιλαλίδης.
Στη συνέχεια απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι τα χορευτικά συγκροτήματα της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, ενώ ίσως το πιο συγκινητικό σημείο της εκδήλωσης ήταν η παρουσία της αποστολής από την Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης Γερμανίας και η εμφάνιση του χορευτικού του συλλόγου αυτού.

Η παρουσία του αδελφού σωματείου, Συλλόγου Ποντίων Στουτγκάρδης "Ποντιακή Εστία", που για δεύτερη φορά επισκέφτηκε την Μελβούρνη, μετά από το πρώτο ταξίδι τον Ιούνιο του 2006, συγκίνησε τα μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης ιδιαίτερα. Μία αποστολή τριάντα δύο ατόμων ταξίδεψε από την Γερμανία να τιμήσει με την παρουσία τους αυτό το ιστορικό γεγονός. Η κ. Ειρήνη Οξυσίδου, σύζυγος του πρόεδρου του συλλόγου Δημήτρη Οξυσίδη, ο οποίος λόγο εργασιακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να συνοδέψει την αποστολή, είπε εκ μέρους του συλλόγου «...Μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω με τη γλώσσα της καρδιάς...Είναι πολύ δύσκολα μέσα σε λίγα λεπτά να αποτυπώσεις την αγάπη και τα συναισθήματά...Αγνοήσαμε το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας για να παραβρεθούμε εδώ κοντά σας να γιορτάσουμε αυτό το γεγονός μαζί σας». Τα λόγια της κ. Οξυσίδου επισήμαναν το δυνατό δεσμό που επικρατεί μεταξύ των δυο συλλόγων. Η παρουσία της αποστολής από την Στουτγκάρδη, Γερμανίας στο ιστορικό γεγονός αυτό πρόσθεσε ένα ακόμη «στουλάρ» κάτω από την «πολιτιστική γέφυρα» που έχει στηθεί μεταξύ των δυο συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης κ. Νικόλαος Κρικέλης πρόσφερε Τιμής Ένεκεν στην αποστολή από την Στουτγκάρδη, Γερμανίας «το ανοιγάρ» της νέας εγκαινιασμένης αίθουσας λέγοντας «Θέλουμε να νιώθετε ότι αυτό το σπίτι είναι δικό σας...».

Συνέχισε γλέντι με Ποντιακή μουσική, υπό τους γλυκούς ήχους της λύρας του Γιώργου Σεβαστοπούλου, αλλά και δημοτικά τραγούδια από την ορχήστρα Ραβαΐσι.
 
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη βραδιά, δηλαδή, το Σάββατο 25 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε χορός γιορτάζοντας το γεγονός τις επίσημης έναρξης λειτουργίας της νέας αίθουσας εκδηλώσεων του συλλόγου όπου και εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα της Ποντιακής Εστίας Στουτγκάρδης.

Ο σύλλογος έχει μία ιστορία που ξεκίνησε πριν περίπου 37 χρονιά, όταν κάποιοι νοσταλγοί ήθελαν να στήσουν μία εστία μέσων του οποίου θα μπορούσαν να εκφραστούν ποντιακά. Είναι το τρίτο σπίτι του συλλόγου, με το οποίο το νυν Διοικητικό Συμβούλιο επιδιώκει να προσφέρει ένα ασφαλείς οικονομικό μέλλον στο σύλλογο. «Όπου υπάρχει αστάθεια, τους απομακρύνει. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που, πουλώντας το παλιό κτίριο, επενδύσαμε σε κάτι που εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στον οργανισμό. Το νέο κτίριο, όπως είναι γνωστό, αποτελείται από τρία μαγαζιά νοικιασμένα, τα οποία αποφέρουν ένα σοβαρό εισόδημα. Η επάνω αίθουσα έχει ανακαινιστεί και εξυπηρετεί άριστα τις ανάγκες του οργανισμού» δήλωσε η υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, Λίτσα Αθανασιάδου.
 
Κατά τη διάρκειά της ιστορίας του συλλόγου έχει σημειώσει αξιόλογη δράση. Έχει φιλοξενήσει από την Ελλάδα κορυφαίους καλλιτέχνες όπως τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη, Γιάννη Αραματανίδη, Μιχάλη Καλιοντζίδη, Ανέστη Μωϋση, Πόλιο Παπαγιαννίδη, Γιώργο Σιδηρόπουλο, Γιώτη Κοσμίδη, Γιάννη Κουρτίδη, Κώστα Σιαμίδη, Γιώργο Σοφιανίδη, Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Διογένη, Παναγιώτη Ασλανίδη,  κ.α. Έχει φιλοξενήσει και αδελφοποιηθεί με Ποντιακά σωματεία από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική.

Έχει φιλοξενήσει αξιόλογα πρόσωπα του ποντιακού χώρου με σημαντική προσφορά στην διατήρηση, διάσωση και προβολή της Ποντιακής ιστορίας και λαογραφίας όπως τον ηθοποιό Λάζο Τερζα, τον κωμικό Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν), τον πανεπιστημιακό καθηγητή Βυζαντολογίας κ. Anthony Bryer (Ιούλιος ΄89), τον στρατηγό κ. Κωνσταντίνο Κωτσίδη (Αύγουστο ΄89), τον αείμνηστο λυκειάρχη Δημήτρη Αθανασιάδη (Αύγουστο ΄89), τον αείμνηστο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη (και την κόρη του τη Μυροφόρα μαζί με τον Φάρο Ποντίων Θεσσαλονίκης, Αύγουστος 1996 και Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1997), τον αείμνηστο καθηγητή ιστορίας Νεοκλή Σαρρή (Μάιος 1999), τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη (Μάιος 2000), τον ιστορικό-συγγραφέα Γιώργο Ανδρεάδη (Μάιο 2001), τον συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη (Μάιος 2002 και 2009), την συγγραφέα Θεα Χάλο (Μάιος 2003), τον πανεπιστημιακό καθηγητή Στάθη Πελαγίδη (Μάιος 2005), και τον εκδότη- συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη (Ιούνιος 2011).

Το καμάρι του συλλόγου όμως από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει να είναι το χορευτικό συγκρότημα.  Από την έναρξη λειτουργίας ο σύλλογος πάντα είχε ένα δραστήριο χορευτικό συγκρότημα. Έχουν λάβει μέρος τα χορευτικά συγκροτήματα σε αμέτρητες εκδηλώσεις – εντός και εκτός Μελβούρνης - προβάλλοντας τον πλούσιο πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.  Το αποκορύφωμα για το χορευτικό τμήμα του συλλόγου ήταν το ταξίδι του στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 2000. Μέσο αυτού του ταξιδιού οι χορευτές εκπροσώπησαν το παρών, όμως και το παρελθόν του συλλόγου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε κάθε παράστασή. Ο σύλλογος επίσης έχει τμήμα νεολαίας, τμήμα Ηλικιωμένων,  τμήμα Μομοέρων το οποίο λειτουργεί από το 2001 και πρόσφατα προστέθηκε και τμήμα  «κλαμπ των νηπίων», «Baby’s Club». Ενθουσιασμό θα εκφράσει ο πρόεδρος Νικόλαος Κρικέλης για αυτό το νέο τμήμα. «Είναι ένας τρόπος να εξοικειωθούν τα παιδιά από πολύ νωρίς με την ποντιακή κουλτούρα. Μια φορά την εβδομάδα, τα φέρνουν εκεί οι νεαρές μαμάδες, για να παίξουν και να γνωριστούν μεταξύ τους. Να δημιουργήσουν δεσμούς, όσο πιο νωρίς γίνεται μεταξύ τους και μετά εντελώς αβίαστα να μπούνε και στα χορευτικά συγκροτήματα. Στόχος μας είναι το νέο εντευκτήριο να είναι το σπίτι και των τριών γενεών. Όλοι να νιώθουν άνετα να έλθουν εκεί και να κρατούν τα νήματα της ποντιακής παράδοσης ενωμένα».

Του Κωνσταντίνου Παταρίδη

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον χορό του Σαββάτου 25 Μαΐου και από τα επίσημα εγκαίνια την Κυριακή 26 Μαΐου στο τέλος του άρθρου.

Gallery