8 Νοέμβριος 2015, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2015, 18:06

Ο Φίλης «καρφώνει» τον Μπαλτά για το βιβλίο της Ιστορίας και τον Ποντιακό Ελληνισμό

  • Ο Φίλης «καρφώνει» τον Μπαλτά για το βιβλίο της Ιστορίας και τον Ποντιακό Ελληνισμό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιγκόρ Ταλάεβιτς)

Από τον προκάτοχο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, Αριστείδη Μπαλτά, έχει αφαιρεθεί το επίμαχο κεφάλαιο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, πριν ο υπουργός Παιδείας κάνει τις επίμαχες δηλώσεις, αναφέρει το protothema.gr.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο Ν. Φίλης δικαιολογείται, σύμφωνα με Ενημερωτικό Σημείωμα του υπουργείου Παιδείας για την Ιστορία, λέγοντας ότι επιλέχθηκε να αφαιρεθεί το κομμάτι, επειδή δεν ήταν δυνατόν να επιβαρυνθούν οι μαθητές με περισσότερη διδακτέα ύλη και ειδικά καθώς στο μάθημα θα εξετάζονταν και μαθητές από την Ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής.


Ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς

Το έγγραφο εξηγεί ότι επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κεφάλαιο και όχι ένα άλλο, για να ελαφρύνει την ύλη, καθώς δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική εκδοχή του προγράμματος σπουδών, ενώ ούτως ή άλλως προσεγγιζόταν στο κεφάλαιο που αναφέρεται γενικά στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και γενικά στο προσφυγικό ζήτημα.

Επίσης, δίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα και μία δεύτερη εκδοχή ότι το κείμενο παρουσίαζε διδακτικές αδυναμίες, καθώς είχε συνταχθεί για χρήση από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος τονίζει ότι δημιουργούνται ερωτηματικά από την εξαφάνιση περιόδων διωγμών των Ελλήνων, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας, όπως είχε γίνει και με την κ. Ρεπούση.