7 Νοέμβριος 2015, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2015, 09:12

«Τα μαζεύει» ο Γιούνκερ για τις κοινές περιπολίες

  • «Τα μαζεύει» ο Γιούνκερ για τις κοινές περιπολίες
    (Φωτ.: EPA/Patrick Seeger)

Μετά τις αντιδράσεις (και τη δυσφορία Τσίπρα) που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιούνκερ στην ομιλία που έκανε την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη αμφισβητώντας τα ελληνικά σύνορα προτείνοντας κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο,  η Κομισιόν έτρεξε να τα μαζέψει.

Πηγές από το περιβάλλον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστήριζαν ότι η Κομισιόν ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας-Tουρκίας, και προσθέτουν ότι η φύλαξη των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων είναι αρμοδιότητα των κρατών - μελών της Ε.Ε., δηλαδή της Ελλάδας.

Λόγω παρερμηνείας ορισμένων δηλώσεων του Γιούνκερ, σπεύδουν να επισημάνουν ότι η Κομισιόν ουσιαστικά προτείνει την αποτελεσματική βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο, μέσω των συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της Frontex.

 «Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών θα έσωζε πολλές ζωές, καθώς είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου» σημειώνουν εν συνεχεία οι ίδιες πηγές.

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνουν ότι η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, προκειμένου να τύχουν καλύτερης διαχείρισης οι προσφυγικές ροές.