6 Νοέμβριος 2015, 15:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2015, 15:37

Δράση αλληλεγγύης, απάντηση του ΠΑΣΠΕ στον Φίλη

  • Δράση αλληλεγγύης, απάντηση του ΠΑΣΠΕ στον Φίλη
    (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους Σύρους πρόσφυγες συγκεντρώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), σε ένδειξη αλληλεγγύης αλλά και για να καταδικαστούν με πράξεις οι θέσεις του Νίκου Φίλη.

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Όπως είπε στο pontos-news.gr ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΠΕ, Στέφανος Τανιμανίδης, η κινητοποίηση γίνεται αφενός για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες –αφού ο ποντιακός ελληνισμός δεν ξεχνάει ποτέ την προσφυγιά και τον ξεριζωμό των προγόνων του–, αφετέρου για να καταδικαστούν για ακόμα μία φορά οι θέσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για την άρνηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

«Καταδικάζουμε τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας. Την προσπάθειά του να βαφτίσει τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 από τους Νεότουρκους/κεμαλιστές σε βάρος των προγόνων μας, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον ξεριζωμό και άφησαν 353.000 θύματα, ως εθνοκάθαρση.

»Οι θέσεις του κ. Φίλη αποτελούν μια σφαίρα στην καρδιά της Δημοκρατίας, μια ύβρι στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων και επωάζουν το αυγό του φιδιού στη γείτονα Τουρκία, η οποία αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων και συνεχίζει νέες γενοκτονίες.

»Οι θέσεις του κ. Φίλη δίνουν άλλοθι σε φασιστικά και ναζιστικά στοιχεία, που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

»Ως πρόσφυγες εμείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, καλούμε τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί και να διαμαρτυρηθεί σε βάρος του κ. Φίλη, συγκεντρώνοντας απαραίτητα υλικά για τους πρόσφυγες. Είμαστε απόγονοι προσφύγων, αντιλαμβανόμαστε το δράμα των σημερινών προσφύγων και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουμε και να τους υπερασπιστούμε», ανέφερε ο κ. Τανιμανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα παραδοθεί στους συντελεστές της τηλεοπτικής εκπομπής «World Party», οι οποίοι, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα το παραδώσουν σε πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης