6 Νοέμβριος 2015, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2015, 11:21

Η Θία Χάλο ζητά την αποπομπή του Νίκου Φίλη

  • Η Θία Χάλο ζητά την αποπομπή του Νίκου Φίλη
    Η Θία Χάλο ακούει χαμογελαστή την «γιαγιά των Ποντίων» Σάνο Χάλο σε παρουσίαση του βιβλίου «Ούτε το όνομά μου» εδώ στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βαθιά προσβεβλημένη από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη νιώθει η συγγραφέας Θία Χάλο, κόρη της «γιαγιάς των Ποντίων» Σάνο Χάλο, όχι μόνο ως απόγονος μιας γυναίκας που επέζησε από τις πορείες θανάτου αλλά και για τους 353.000 Ποντίους που δεν στάθηκαν τυχεροί όπως η μητέρα της.

«Αναρωτιέμαι εάν υπάρχουν άλλες εθνοτικές ομάδες που αρνούνται τόσο τραγικά γεγονότα που έπληξαν τους δικούς τους ανθρώπους. Εκτός εάν Έλληνες οι οποίοι αρνούνται τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν θεωρούν τους Ποντίους ως δικούς τους ανθρώπους» γράφει σε ανοιχτή επιστολή της προς το ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγγραφέας του best seller «Ούτε το όνομά μου» όπου περιγράφει τη συγκλονιστική ιστορία της ποντιακής καταγωγής μητέρας της.

Αυτό μπορεί και να είναι μέρος του προβλήματος, σε συνδυασμό με την επιθυμία για κατευνασμό της Τουρκίας και το σύνδρομο του ήρωα που ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν θα έπρεπε ποτέ να θεωρούνται τα απόλυτα θύματα, γράφει η Θία Χάλο, ζητώντας  την παραίτηση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας.

Αφού αναγνωρίζει ότι ο Νίκος Φίλης έχει δικαίωμα στις απόψεις του ως ιδιώτης προσθέτει: «Δεν θα έπρεπε όμως να έχει το δικαίωμα να παραθέτει την ιστορική του άγνοια ως υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, ούτε να του εμπιστεύονται τη μόρφωση των ελληνόπουλων, τη στιγμή που εκατοντάδες κορυφαίοι μελετητές της γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο έχουν διαφορετική άποψη, τόσο ώστε να εκδώσουν διακήρυξη που επιβεβαιώνει τη γενοκτονία τόσο των Ποντίων, όσο και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων στην Οθωμανική Τουρκία από το 1914-1923».

Εξάλλου, όπως γράφει καυστικά, εάν παραιτηθεί «θα έχει άφθονο χρόνο να λέει τις απόψεις του παίζοντας μια παρτίδα τάβλι στο τοπικό καφενείο. Επίσης θα έχει περισσότερο χρόνο να διαβάσει για αυτά τα τραγικά ιστορικά γεγονότα».

Η Θία Χάλο του προτείνει να μελετήσει «τις αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων από ιεραποστολές, διπλωμάτες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, που επιβεβαιώνουν την Οθωμανική και Κεμαλική ατζέντα για τον αφανισμό αυτών των ιστορικών χριστιανικών και άλλων κοινοτήτων».

«Ως κόρη μίας από τους πολλούς Πόντιους που στάλθηκαν σε πορεία θανάτου εκτός Τουρκίας, της Σάνο Θύμια Χάλο (γνωστής και ως γιαγιάς των Ποντίων) και ως απόγονος μιας οικογένειας που ποτέ δεν θα γνωρίσω ούτε θα δω σε φωτογραφία, θεωρώ τις δηλώσεις του κ. Φίλη ιδιαιτέρως προσβλητικές και ασεβείς για τη μνήμη των 353.000 Ποντίων που δολοφονήθηκαν επί τόπου ή χάθηκαν υπό τις σκληρότερες των συνθηκών, για τους 700.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας και τους άνω του ενός εκατομμυρίου Έλληνες που εξορίστηκαν δια της βίας από το σπίτι και τη χώρα όπου κατοικούσαν επί 3.000 χρόνια» υπογράμμισε η διάσημη συγγραφέας.